lördag 29 november 2008

Helnöjd



Notera det koncentrerade ansiktsuttrycket följt av prutten under de sista sekunderna...

Finfrämma't (4 månader)

I helgen har vi onkel Per på besök! Det är andra gången han får se Dig IRL och han diggar Dig mer och mer. Undrar om Du försökte impa på honom imorse när Du vid 6-tiden låg och pratade glatt för Dig själv i Din säng i säkert 20 minuter. Nästa sommar kickar ni nog boll ute på gräsmattan, men idag blev det stadsvandring istället i regnet. Jag har köpt tyg till gardiner i Ditt rum, efter ett hett tips av tant Emelie (hon ska sy en myshörnemadrass i det tyget till Nancy) blev det ett härligt lagom färglatt tyg med äppelträd, traktor, tåg, bil, kossor och får. Jag investerade också i ett underställ till Dig så att Du inte fryser uppe i Norrland när vi åker upp till jul. En undertröja och långkalsonger i storlek 86/92, det var minsta storleken de hade men det kommer funka fint eftersom de är så tajta och man kan vika upp ärmar och ben (Du har stl 74 nu).

Helt slut efter en massa promenerande på stan...

Chillar i onkel Pers knä

Alltid lika roligt att få stå!

fredag 28 november 2008

Hojt (4 månader)

Ikväll provade Du att hojta till ett par gånger när vi bytt till pyjamas och Du fått ställa Dig upp på skötbordet. Du var glad, så det var inget gnäll, utan det verkade snarare som att Du testade Dina röstresurser. När jag hojtade tillbaka så svarade Du med samma ljud! Jag väntar otåligt på att få höra ett ordentligt skratt från Dig...

torsdag 27 november 2008

Lunch (4 månader)

Idag åkte vi in till stan och lunchade med Kajsa på Andrum. Du vaknade, i vanlig ordning, precis när jag satte gaffeln i maten. Men, nemas problemas, som (m)amma har jag för länge sedan lärt mig att äta med ena handen medan jag håller i Dig med andra. Dessutom fick jag assistans av Kajsa som gärna tog över Dig när jag skulle äta het soppa. När vi, inklusive Dig, ätit följde vi med Kajsa till hennes kontor där Du fick lite mellis. Där var Du väldigt fascinerad av världskartan som hängde på ena väggen, undrar vad Du tänkte?

onsdag 26 november 2008

Det är det som susen gör (4 månader)

Du är helt fantastisk! Nyss visade Du tydliga tecken på att vara trött, Du var gnällig och ledsen. Klockan var över 19, alltså läggdags, så Du skulle få på Dig ny blöja och pyjamas. När Du hamnade på skötbordet och såg Fjällräven så vips var all trötthet som bortblåst och Du kvittrade på som en lärka! Som filmmusik, tänk "åå, vad det är skönt att va' naken...".

Sötsalig (4 månader)

Du är så söt! T ex när jag blåser Dig i ansiktet, då tar Du ett djupt andetag och ser lite salig ut.

Står själv! (4 månader)

Nyss så stod Du själv på golvet, utan levande stöd, lutandes emot sängkanten! Pappa var beredd bakom, men Du kunde balansera själv i flera sekunder!

4 månader!

Idag fyller Du 4 månader! Tiden har gått fort och ändå är det svårt att tro att Du bara har funnits i våra liv så kort tid - det går inte att tänka sig världen utan Dig. Vi älskar Dig så mycket! Ditt solskenshumör som lyser upp i vintermörkret, Dina fantastiska leenden, Ditt prat och massa mer saker som gör Dig till den härliga och underbara person Du är.

Dagen till ära så var det också dags för BVC-besök för invägning och prat om mat. Du vägde 8120 g och var 67 cm lång (1,5-2 kurvor över normalen för vikt, längd och huvudmått). Det ska bli väldigt spännande med smakportioner, det tycker i alla fall Dina föräldrar. Intressant att se hur Du reagerar, kan knappt bärga mig, men vi får vänta till helgen så att Pappa får vara med vid det stora ögonblicket...

När Du sitter i mitt knä verkar Du tycka att det är roligt att titta med i tidningen

tisdag 25 november 2008

Tandtroll

Undrar om Du håller på att få tänder? Sedan några dagar dreglar Du mycket mer än vanligt (dregellappen blir helt genomblöt) och Du gnager frenetiskt snarare än suger på tummen. Du har också börjat suga in underläppen och ibland ser det ut som att Du känner med tungan över gommarna.

Förhoppningsvis är det där med tummen övergående, Pappa och jag för en liten kamp mot Dig. Vi vill hellre att Du suger på nappen än tummen eftersom det är bättre för tänderna och lättare att vänja Dig av med då Du blir äldre.

måndag 24 november 2008

Bebishäng

Idag var det vi två som var värdpar för Mammagruppsträffen. Det var egentligen tänkt att vi skulle på utflykt ner till havet men det var så blåsigt och kallt att utflykten inte gick längre än till vår matsal. Det blev ändå rätt mysigt, mammorna åt sin medhavda matsäck vid bordet och Du "lekte" (= titta storögt på varandra) med Dina bebispolare (tyvärr kunde inte Ella, Filippa eller Malte komma) på filtarna som Pappa lånat från SJ. En resumé av Arvids mamma: "Amina hade inte sin bästa napp med sig men skötte sig utmärkt ändå. Majken var nöjd som bara behövde dela killarna med en tjej till. Wilmer låg och sprattlade på golvet och delade gärna med sig av sina leksaker till kompisarna. Arvid passade på att sova och under sin vakna tid att kräkas lite".

söndag 23 november 2008

Badrock på


Söndagsbadet i baljan hemma. Nyfådd badrock, snygg.

Hjulfest

Igår förgyllde Du KHMMC Blåshjudens årliga Hjulfest med Din närvaro. Du var med under glöggminglet, sedan blev Du så trött, delvis p g a alla intryck men säkert berodde det nog till stor del också på att både Mamma och Pappa lekt med Dig hela dagen (massa flygturer, uppmuntraliggapåmagenlekar, stå och prata, ligga och grabba tag i mobilerna, sitta i Mammas knä och leka med storbollen m m).
Du tar (med assistans av farbror Martin) Dina första (och säkert inte sista) steg på Hvilla Medicis golv.
Vem vet, kanske blir Du en Inälfva eller ett Blåshjud om sisådär 19 år?

lördag 22 november 2008

Förmiddagslur

Vid 10-tiden på förmiddagen behöver Du få Dig en liten sovstund. Du blir lite gnällig, klipper med ögongen, händerna far upp mot ansiktet (när Du sover på dagen har DU ofta vänster hand i pannan, det ser ut som att hela världens bekymmer tynger Dig). När Du har sovit (max 30 minuter) är Du Ditt vanliga glada jag igen. Men det kan ta en liten stund att få Dig att inse att Du behöver Din tupplur. Med hjälp av nappen brukar Du kunna komma till ro, problemet är att Du råkar grepp/vifta/trycka/slå ur den titt som tätt. Då vaknar Du till igen och blir ledsen och är tillbaka på ruta 1...

fredag 21 november 2008

onsdag 19 november 2008

Manipulatören (3½ månad)

De senaste kvällarna har Du inte varit lika lätt att natta som Du brukar vara. Förut så var det bara att lägga Dig i spjälsängen klarvaken så kunde Du somna själv, med eller utan napp. Nu när jag (eller Pappa) lägger ned Dig tittar Du på mig med olyckliga ögon, drar ned underläppen och gnyr så ynkligt. Det går ju inte att motstå!! Jag brukar då sitta kvar en stund, sjunga Klas klättermus vaggvisa ett par gånger, och låta Dig hålla i ett av mina fingrar under tiden (sedan någon vecka vill Du "hålla handen" när Du är trött). Sedan släcker jag och går därifrån, fastän Du gnäller lite, och efter 5 minuter så har Du somnat. Hmm, egentligen är Du inte så svårnattad ändå när jag tänker efter. Det är väl bara ett uttryck för att Du blir mer och mer en person. Och lite smart manipulerande...

Människor vi träffar säger oftast att Du är lik Pappa. Sedan jag såg Dig första gången har jag tyckt att Du har hans näsa, överläpp och ögonfärg. Tröstande nog har jag åtminstone fått höra några gånger att vi har samma ögonform. Mormor och morfar säger förstås att de ser mig i Dig, men de är ju inte helt objektiva... Jag tycker att Du är lik Dig själv, mitt vackra barn. Världens vackraste, finaste, goaste, mest underbara, bästa - adjektiven räcker helt enkelt inte till!

Men Pappa sa faktiskt igår att Du gäspar likadant som jag. Att vi "biter av" gäspet på samma sätt. *stolt*

tisdag 18 november 2008

måndag 17 november 2008

söndag 16 november 2008

Som fisken i vattnet (3½ månad)

Idag har Du badat i bassäng för första gången! Vi åkte och badade med Martin, Emelie och Nancy. Nancy är numera en van badare, Du fick låna hennes urvuxna badbrallor och Du var väldigt söt i dem (ljusblåa med rosa älvor och volanger på baken)! Av Martin och Emelie fick vi lära oss lite grepp och annat man ska tänka på (de gick en babysimkurs med Nancy då hon var i Din ålder). Vattnet var väldigt varmt och skönt. Du gillade att bada från första stunden, fastän Du var hungrig och gnagde på Dina händer så gnällde Du inte utan gav istället ifrån Dig Dina njutningsljud. "Aagaa, eeeää...".

"Simningen" tog dock på krafterna, efteråt sov Du i princip 4 timmar i sträck, vilket innebar att jag i lugn och ro kunde fika och fönstershoppa med Emelie och Nancy medan Pappa var på bio med Martin (nästa gång blir det min och Emelies tur att gå på bio...).

lördag 15 november 2008

Rockabilly baby (3½ månad)

Ikväll var vi på fest hos Rogers. Det var Rockabilly-tema så locktång, brylkräm och uppvikta jeans åkte fram! Vi kom hem vid 2-tiden och Du sov faktiskt ända till kl 7. Tur det för jag har börjat bli dödstrött de morgnar då Du vaknat ofta under natten och velat ha mat (det beror nog på att hormonerna börjar sina), särskilt nu då jag får kliva upp och gå in till Ditt rum varje gång. Men jag tror att Du inte kommer vakna lika ofta längre nu då Du sover själv. Hoppas jag i alla fall...

fredag 14 november 2008

Chill i tvättstugan

Medan mamma laddar tvättmaskinen (med dagens produktion av nedbajsade kläder) är det roligare att sitta upp och se på än att bara ligga ned

Sova själv (3½ månad)

Igår kväll var inte bara första gången Du sov i Din spjälsäng, utan även första gången Du sov i Ditt eget rum! Jag la Dig kl 19, sedan sov Du så gott att jag fick väcka Dig kl 23 för kvällsmat. När det var dags för nattmålet var det Pappa som vaknade av Dina grymtningar och gick och hämtade Dig. Tyvärr gjorde jag sedan misstaget att vara för lat för att lägga tillbaka Dig vilket resulterade i att Du ville ha mat en gång i timmen resten av natten. Därför var jag väldigt trött i morse och vi fick skolka från babyrytmiken, men en tupplur med Dig på förmiddagen gjorde susen så nu kan vi ha en liten sångstund hemma istället!

onsdag 12 november 2008

God och glad!

Jag kan bara inte få nog av Dina fantastiska leenden! De är världens bästa medicin som hjälper mot allt från ångest till ont i lilltån. De lyser upp den gråaste och regnigaste dagen. När Du fyrar av dem spelar inget annat någon roll än att få vara hos Dig, min goding!

Du har blivit en sådan glad liten skit! Det förkommer inte längre något timmeslångt kvällsskrikande som bedövade våra trumhinnor och vi inte visste någon bot på. Såklart kan Du vara gnällig ibland men då går det lätt att felsöka. Du brukar somna kl 19, därefter vaknar Du ca kl 22 och får kvällsmålet. Sedan får Du på Dig ren blöja och pyjamas och jag eller Pappa lägger Dig i vaggan. Du brukar då somna rätt så fort. Du vaknar och vill ha mat ca 2-3 gånger per natt. Nu för tiden brukar jag kunna övertala Dig till att ta någon timmes sovmorgon, så vi går upp vid 7-8-tiden och umgås lite med Pappa innan han går till jobbet. Ikväll har jag varit och tränat och Du har varit hemma med Pappa, här nedan synen som mötte mig när jag kom hem. Du har själv dragit filten över pannan.

Uppvisning nr 2 på jobbet

Sofi med Selma, Du i famnen på Klaus (min fd handledare) och så Sally

Sally vakar över Dig och sin lillasyster

Idag var vi och hälsade på mitt gamla jobb. Vi var ditbjudna på fika tillsammans med min kollega Sofi och hennes barn Sally (2 år) och Selma (2 mån). Sally tyckte om Dig från första stund och kunde inte sluta att varsamt smeka och klappa dina goa kinder. Återigen charmade Du även all personal som var där, Du log och var glad mest hela tiden. Du fick en present av dem, en jättefin skjorta och väst (inspirerade av tackkortet vi skickade med Dig i gubbkepa och hängslebyxor). Det får bli julstassen!

Puh. Nu är vi hemma. Jag är iskall och dyblöt. Du är varm och torr, innan vi gick la jag för säkerhets skull ned regnskyddet till vagnen. Det började spöregna på vägen hem, det verkligen öste ner och när man inte trodde det kunde regna kraftigare så tilltog det. Till råga på allt irrade jag bort mig i mörkret på de små gångvägarna i skogen. Jag märkte till slut att jag gick i cirklar. Men till slut hittade jag hem (det tog en timme istället för 20 minuter...). Du sov som tur var hela tiden. Jag hoppas verkligen att Du har ärvt Din fars lokalsinne och inte min avsaknad av det.

måndag 10 november 2008

Apropå söt

Känsliga läsare varnas att fortsätta läsa.

Jag kan inte annat än instämma i kommentaren på gårdagens inlägg ("Söt!"), men måste också påpeka att bajsblöjan som Du producerade idag inte var lika söt... Du hade inte bajsat sedan 1½ dygn så jag visste att det skulle vara till att rusa mot skötbordet så fort jag hörde minsta prutt. Men det var lite svårt eftersom det skedde i bilstolen på väg hem från mammagruppen... Väl hemma var det bara att ta tag i det illa kvickt. Redan en första inspektion, dvs med kläderna på, visade vad jag befarat. Du var blöt upp på sidorna, upp på ryggen nästan ända mot nacken och även ner över baksida lår. När jag drog av Dig byxorna så formligen dröp Du av bajs - det droppade faktiskt från hälarna! Hur kan en knappt hörbar prutt ge så mycket?? (Och kunde Du inte ha väntat 2 timmar till, så Pappa hade varit hemma, hehe?) Av med alla kläder, torka upp det värsta med toapapper och resten med tvättlapp och sedan ner med Dig i balja i tvätthon. Puh, det tråkiga avklarat och bara roligt kvar. Du brukar tycka att det är rätt ok att bada, och så även nu. Och det funkade faktiskt att hålla Dig med ena handen i baljan och med andra handen torka rent skötbädden. När Du väl var ren och torr och med rena kläder på så fick Du ligga och prata med den nyuppsatta häxan (som jag fick av Pappa då han varit i Barcelona på tjänsteresa, söt men tyvärr är näsan avslagen) medan jag tvättade upp kläderna och satte igång tvättmaskinen. Puh.

söndag 9 november 2008

Flygar'n (3 månader)

Senaste dagarna har Du alltmer börjat gilla att få flyga. Om Du är lite gnällig kan man få Dig på lite bättre humör genom några gräshoppehopp eller flygturer. Men man får se upp om Du har en kräksdag...


Står stadigt (3 månader)

Du står så stadigt med Dina starka ben och Din starka nacke och balansen blir bara bättre och bättre. Det märks, man behöver inte stödja Dig mycket numera och det är inte så vingligt som för ett par veckor sedan. Du gillar att stå, det har Du gjort ända sedan Du var bara någon vecka gammal (om än i kortare stunder). Att Du har starka ben märkte jag redan i magen... Jag tror att Du gillar att se så mycket som möjligt av världen, och att Du därför föredrar att stå framför att sitta. Idag har Du fått sitta lite i stolen vid köksbordet när vi andra åt söndagsbrunch. Med en kudde bakom huvudet satt Du riktigt bra. Att sitta i soffan går ännu bättre, om man placerar Dig i skåran mellan dynorna. För att sitta på golvet behöver Du en stödjande hand bakom ryggen.

fredag 7 november 2008

Sing star

I förmiddags var vi på babyrytmik igen. Det var nog nästan en månad sedan sist vi var där och det märktes! Du har verkligen utvecklats, istället för att sova Dig igenom timmen så var Du pigg och alert. Du tittade storögt på alla de andra barnen, som var 5-12 månader gamla, och log och skrattade när vi sjöng och gjorde rörelser till. Just nu ligger Du sjunger en sång för fiskmobilen, tränar inför nästa vecka?

Spjälsäng

Idag införskaffades en spjälsäng. Den har Du fått av farmor, som egentligen skulle ha kommit och hälsat på i helgen men tyvärr fick ställa in resan då hon fått ont i armen. Du har börjat växa ur vaggan, så snart är det dags för Dig att flytta in till Ditt eget rum, vägg i vägg med vårt. Det känns lite vemodigt för det är ju så mysigt att ha Dig i sängen och känna Din lilla kropp och Din mjuka barnhud mot min (efter nattmålet kl 02 brukar jag "glömma" att lägga ned Dig i vaggan igen) . Men, Du växer och utvecklas och det är jag förstås glad för. Och Du kommer så klart att få, och förhoppningsvis även vilja, fortsätta sova med oss i vår säng titt som tätt.

Provliggning

torsdag 6 november 2008

Min vinterängel

Du är så söt när Du sover! Och tuff i vinterjackan som mormor sydde till Dina morbröder på 70-talet. Idag genomfördes första promenaden med Dig framåt i bärselen. Du verkade nöjd, kikandes mot världen under kanten på den lite för stora mössan (som ideligen ville halka ner över ögon på Dig vilket inte var så populärt), fastän miljön kanske inte var den bästa (ute i hooden kring Ångpannegatan, mor Din ville prompt till Emmaus).

Roll, baby, roll (3 månader)

Du rullade!! Det var imorse, innan pappa gått till jobbet (alltså två vittnen), och jag hade lagt Dig på mage under babygymmet. Du var på gott humör, böjde upp nacken mer än nå'nsin och pratade med de färgglada mobilerna. Så började Du kantra åt höger och vi hjälpte Dig då på traven att rulla ett par gånger, men så verkade Du tröttna och vi lät Dig vara. Pappa återgick till sitt frukosterande och jag pillade på babygymmet. När jag vände tillbaka blicken så vips rullade Du! Från magen, via höger sida, till ryggen. Inte så konstigt egentligen om Du börjar rulla eftersom Du har den fenomenalt rullande Klara som förebild...

onsdag 5 november 2008

Morgonpiggelin

Ååå, vad jag älskar Dig mer och mer för varje dag som går! Och fast klockan är 07, Du vill komma upp ur sängen och jag är supertrött och längtar till den natten jag får sova 8 timmar igen, så kan jag inget annat än le, må bra och bli alldeles varm inuti så som Du kvittrar!

Handbegripligt


Babysittern är långt ifrån snygg, men tack vare den tror jag att Du allt mer börjar förstå att Du kan styra Dina händer. Du slår till leksakerna gång på gång, greppar dem ibland och försöker dra dem till munnen för att smaka på dem. Du har även börjat att hålla händerna i varandra framför Dig på ett lite "gubbigt" vis. Du suger en hel del på knogarna (och till min förskräckelse åker höger tumme in i munnen då och då) och ibland ser det ut som om Du försöker stoppa in hela knytnäven i munnen.

tisdag 4 november 2008

Lyckat magläge (3 månader)

Idag var första gången som Du höll upp nacken ordentligt! Du har tidigare inte alls gillat att ligga på mage i vaket tillstånd men i morse så låg Du och tittade rätt förnöjt på Lusse som strök kring Dig (och han lurade till sig tonfiskfrukost av både husse och matte). Efter 5-10 minuter blev Du trött och tappade nacken och då blev det inte lika kul längre att ligga på magen. Du blev nöjd igen när jag vände på Dig. Jag tror att Du blev inspirerad av mammagruppsträffen igår där både Majken och Arvid tyckte att det var riktigt skoj att ligga på mage och titta upp på varandra.

Skrajsen (3 månader)

Du har börjat bli rädd för höga ljud senaste veckan. Tidigare har Du inte störts alls ens av häftiga höga ljud men nu kan Du bli skraj t ex av att mobilen ringer, man tappar något i golvet eller jag nyser. Nyss vaknade Du till och blev ledsen av att pappa plötsligt skrattade till. Jag kan ändå inte låta bli att tycka att Du är söt när Du blir skrajsen. Underläppen dras ned och Du gnyr så ynkligt.

söndag 2 november 2008

Linköping

Tittar på Bolibompa med Sam, 4½ år. Iklädd nyinförskaffad pyjamas inspirerad av veckans äppeltema.
I helgen åkte vi till Linköping för att hälsa på familjen Söderberg. Det har blivit en hel del resande för Dig, men Du fixar det kanonbra! Vi kom hem från Stockholm i fredags och åkte till Linköping igår (lördag) i onkel Rogers sportcoupé, Du sov gott till motor(o)ljudet. Väl framme fick Du träffa Sam och Nea. Sam var duktig på att passa Dig, Nea ville mest peta på Dig men lånade gärna ut sin speldosekanin. Första sittningen i stol avklarades med glans! Vi pallade upp Dig med Pappas tröja och jag tror minsann att Du gillade att det:

lördag 1 november 2008

Besök hos lill-Anton

Hemkomna från storstaden var det bara till att duscha och svida om för Linus och Annika hade bjudit hem oss på middag och beskådning av deras nyföding, 2 veckor gamla Anton. Fastän det bara är 3 månader sedan Du var så liten känns det som en evighet sedan. Jag har svårt att komma ihåg att Du har varit så liten, så bräcklig, som en lite fågelunge. Tiden går verkligen fort!