tisdag 30 december 2008

Tandtroll (5 månader)

Hihi, Pappa upptäckte nyss att det håller på att komma upp två tänder längst fram i Din underkäke! Man ser dem knappt, men känner dem lätt med fingret. Än så länge bits Du inte när Du ammar...

Home sweet (?) home (5 månader)

Bilresan hem inatt gick bra. Du är fortfarande snorig och har slemhosta, men Du verkar lite piggare än igår. Du tar i med hela Din lilla kropp när Du hostar - igår morse så mycket att Du kräktes upp allt Du hade i magen. Jag önskar att jag kunde ta all sjukdom i Ditt ställe!! Igår kväll vid kl 21, då Du sovit tre timmar i sträck, vaknade Du plötsligt och var jättearg och jätteledsen och jättehungrig. Du ville inte alls sitta fast i bilstolen och Du ville ha mat NU! Det var jag som körde och det tog ett tag innan vi hittade en plats att stanna på längs motorvägen. Då hade Du börjat gråthulka också och det tog en stund tills att Du hade lugnat ned Dig och kunde äta. Det är inte ofta Du blir så där superledsen (senast på Lussefesten för två veckor sen) och tur är det för mitt hjärta (och pappas med för den delen) skrynklas ihop när jag hör det och jag klarar nästan inte ens av att tänka...

När vi äntligen kom hem vid 3-tiden välkomnades vi av ett kallt hus, vi hade satt ner termostaterna innan vi åkte och eftersom vi har golvvärme så tog det lååång tid innan det blev varmt. Vi packade ner Dig i Din säng med filtar, värmeflaska och renfäll, men eftersom Du är en mästare på att sparka av Dig täcket så fick Du komma in till oss efter några timmar. När jag och Pappa skulle duscha dagen därpå så byltade vi in Dig i diverse morgonrockar och handdukar då vi lade Dig på golvet utanför:

söndag 28 december 2008

Forza Löven!


Förkylt också (5 månader)

Vid frukostbordet hos farmor och farfar
Du slapp min magsjuka innan jul, men nu har istället en förkylning smugit sig på och nu blommat ut. Som tur är så är Du duktig på att hosta, nästan lika glad som vanligt och charmar släktingarna en efter en. Idag har Du träffat gammelfaster Anita och hennes man Lennart, Din fars kusin Patrik och hans fru Malin samt Din tremänning Elsa. Elsa är en snart 3 år gammal snickarglad tös som, efter lite initial blyghet, for runt som ett yrväder med sin ukulele i högsta hugg. Du blev förstås väldigt förtjust i henne, Du flirtade rejält (med snoret bubblande ur näsan) och försökte smaka på hennes hand:
Senare, på kvällen, var vi på plättkalas hos gammelmormor och gammelmorfar. Du sov mest medan vi andra åt oss proppmätta. Du vaknade lagom till kaffetåren och satt då i farmors knä med en tesked som Du ömsom klinkade mot ett tefatet och ömsom kastade på golvet.

Du blev jätteglad när Du fick komma till farmorsmor!

fredag 26 december 2008

Goa gubbar (5 månader)

I famnen på farmorsfar Göte

Morgonlek (5 månader)

Morgonlek i farfars hår

torsdag 25 december 2008

Julafton nr 2 (4½ månad)

Idag åkte vi vidare norrut till Pappas släkt i Umeå. Det blev julklappsutdelning nr 2 och Du fick bl a en till servis, en Björklöventröja (av onkel Per), två tröjor, en molekylleksak (som snabbt blev en favorit), en sagobok, en nattlampa och sol + måne som farmor sytt. Paketsnörena var fortfarande lika roliga.

onsdag 24 december 2008

God jul! (4½ månad)

Idag firade vi Din första jul (utanför magen)! I år är vi hemma hos mormor och morfar tillsammans med Dina fyra morbröder, tant Cissi, Dina två mostrar och Din kusin. Dagen började med ett julbad för Din del, sedan julpromenad (Du i vagn och Hagar i skidpulka runt Rossö) och därefter julmiddag (eftersom vi hade så trevligt så missade vi i vanlig ordning Kalle Anka...). Såklart var Du uppklädd och mycket stilig i gråblå skjorta och väst! Vi stoppade Dig i säng vid 19, men när tomten kom någon timme senare var Du plötsligt klarvaken och kunde vara med vid julklappsutdelningen, i tomtepyjamas och allt. Hagar var lite avvaktande till den mycket vackra tomtemoran medan Du inte verkade bry Dig om vare sig det lockiga skägget eller den franska brytningen (tomtemoran däremot hade gärna behållit Dig som sin egen lilla nisse). Du var mest intresserad av paketsnörena och lyckades nästan öppna Dina paket själv. Du fick bl a en liten mjukisbil och boken "Bland tomtar och troll" av Pappa och mig, en servis och strumpor av mormor och morfar, en tjusig väst av mina syskon, en body med ditsytt "son of norty inga" av moster Elin. Morbror Emil hade skänkt pengar till Webaid (bidrag till vattenpump, skolmat och skogsplantering i ett fattigt land) som julklapp till familjen. Beundransvärt!

På gång (4½ månad)

Du kan gå! Inte helt själv förstås, men om man håller Dig i händerna så Du får hjälp med balansen så lyfter Du redigt på fötterna och tar stora steg framåt. Helst vill Du gå mot Din stora idol Hagar, men det är ett otacksamt projekt för så fort Du kommit fram så springer hon retfullt iväg. Till sommaren kan Du nog springa efter! Jag kan se det framför mig: Du hack i häl på henne när Ni hittar på hyss tillsammans i äppellunden, spinkar bakom lekstugan, hjälper morfar i trädgården eller busar med mormor...

måndag 22 december 2008

Pepparkaksbak (4½ månad)

I år var det moster Elin och jag som stod för pepparkaksbaket, men nästa år är nog både Du och Hagar med och bakar/äter!

Du och Hagar i pepparkaksform

Klanen Wallins fyra minstingar: Hagar i Emils famn och Du i Elins

Den som äter palsternackor, han går inte av för hackor... (4½ månad)

Palsternackspuré förstärkt med lite rapsolja slank lätt in i munnen, Du riktigt högg efter skeden. (och trots att jag inte brukar gilla palsternacka så måste jag medge att den inte var äcklig alls faktiskt). Dock har Du inte riktigt fattat sväljningsgrejen än, så det mesta returnerades. Men jag tror nog att det gick ner två teskedar åtminstone. Så näst efter bröstmjölk och majskrokar verkar palsternacka kunna bli en favorit.

söndag 21 december 2008

Egen tid (4½ månad)

Efter att ha åkt runt i flertalet famnar och socialiserat så märks det att Du blir lite trött och behöver egen tid. Man får vara kreativ som förälder - jag skapade ett litet babygym till Dig. Det blev inte fint men Du var inte svårtrugad utan började leka direkt. Kaninen slets raskt ned och sedan gav Du Dig på kossan och nycklarna.

Vinterlandet nästa (4½ månad)

Igår bilade vi hela familjen upp till ett vintervitt Norrland. Snöfallet från Gävle till Härnösand var väl inte alltför roligt för Pappa, som körde den sträckan, men landskapet blir så vackert när snön mjukar till granarna och vägarna är vita istället för tråkigt asfaltsgrå. Lusse var värsta coola bilkatten som vanligt. Han låg mestadels och grisade på "hatthyllan" (Pappa hade packat så att han hade fått en liten hylla att slagga på i bagageutrymmet) och kom ibland ner i baksätet en sväng där Du satt med mig eller Pappa. Du skötte Dig också finfint, Du sov 1-2 timmar, sedan fick Du underhållas 1-2 timmar innan det blev dags för amnings- och blöjbytesstopp. Underhållningen bestod av det vanliga busandet, favvo-sångerna, 3-4 majskrokar och en ficklampa, som Du var väldigt fascinerad av. Gladast blev Du när vi stannade, Du fick komma ur stolen och stå lite i knäna, eller som nedan, klämma lite på ratten.


fredag 19 december 2008

Julbild (4½ månad)

Idag kom Sofi förbi med sina döttrar Sally och Selma så att vi kunde tota ihop en julbild till vårdcentralen (där vi jobbade tillsammans i somras). Dagens outfit hade Ni fått i välkommentillvärldenpresent av personalen. Stackars Selma var förkyld, Du var lite tröttgnällig och Sally ville hellre kolla in Lusse, men vi lyckades få till några bilder i alla fall.

torsdag 18 december 2008

Mockasinpromenad (4½ månad)

Power nap med Elaka Tomten och pepparkaksgubben Bosse

Första mockasinerna - satt som gjutna och gillades skarpt (kul att stampa med tyckte Du)

En liten julhälsning till släkterna i norr

Tuffingen (4½ månad)

Nyvaccinerad på BVC

Idag var det dags för vaccination nr 2. Du laddade med en majskrok till frukost. Sprutan fick Du i låret, Du skrek inte, blev inte ledsen, reagerade inte ens utan var fullt upptagen med att försöka charma BVC-sköterskan (60+) med stora leenden och diverse falsettljud (som Du verkar vara mycket stolt över att Du kan pressa fram, men de börjar komma upp i den kalibern att det nästan skär lite i huvudet på omgivningen...). Dagens vikt 8,7 kg och längd 69 cm.

onsdag 17 december 2008

Läkarbarnshäng (4½ månad)

Du tittar fascinerat på Vide som boxar på sin kudde, Klara smakar på Din fiskskallra och Matilda magtränar

Idag var vi på sista läkarmorseträffen för i år. Hanne och Vide var värdpar, och det med glans, mmm vad gott bröd och julgodis (som Du varken ville eller fick smaka)! Vide har fått tillbaka sin dubbelhaka sedan han börjat med smakportioner, han äter tydligen väldigt bra så jag hoppas att Du inspirerades, vem vet, med grötens hjälp kanske han växer ikapp Dig? Dock verkar Du inte fara illa av att enbart leva på bröstmjölk än så länge - Du har nämligen växt om Klara (hon 4 månader äldre än Dig). Jag tror att Du, Vide och Matilda var mäkta imponerade av Klaras framfart. Hon kröp fort, ställde sig upp, använde babygymmet som rullator och snodde Era leksaker (innan Ni ens hann förstå att Ni hade dem, så Ni blev inte ledsna). Du uppskattar mer och mer att träffa jämnåriga kompisar, Du och Vide låg på en fårfäll, pratade med varandra och verkade komma väl överens - ett par gånger höll Ni även hand... Under Vides babygym, som för en annan ser väldigt likadant ut som Ditt (eller rättare sagt Klaras), underhöll Du Dig själv i minst en timme. Gräset är alltid grönare på andra sidan...

tisdag 16 december 2008

Assar (4½ månad)

Grattis min älskade solstråle på namnsdagen! Assar, Ditt tredje namn, kommer av det nordiska Anaswar och betyder ungefär "han som svarar". Det beskriver rätt bra den fasen Du är inne i nu. Du tjôtar på som bara den! Och när man talar till Dig blir Du jätteglad och svarar snabbt. Varje morgon vid 6-snåret vaknar vi av att Du ligger och pratar glatt och högljutt i Din säng, Du brukar även ha en pratstund innan Du somnar på kvällen. Man kan inte bli annat än alldeles glad och varm inombords när man hör Dig!

Dina händer börjar bli riktigt användbara. Om man håller ett förmål framför Dig undersöker Du det grundligt och mycket intresserat. Först grabbar Du tag i det med båda händerna, vrider och vänder på det och sedan stoppar Du det ofrånkomligen i munnen och smakar på det. Du tycker det är roligt att hålla i saker och skaka på dem ordentligt. Prasselboken och GP är också intressanta att undersöka manuellt när Du sitter i Din stol vid matbordet. Avokado är mindre intressant att äta.

Idag när jag duschade fick Du sitta med i duschen i matstolen (dagen till ära nydsuchad alltså). Jag satt på huk så att våra ansikten kom i jämnhöjd och Du höll ett krampaktigt tag med högra handen i mitt hår. Du skrek inte utan verkade lita på mig att allt skulle gå bra, och det gjorde det ju förstås. Vatten på huvudet var inga problem alls. Efteråt låg Du och jollrade på Din handduk, mycket nöjd med Dig själv.

söndag 14 december 2008

Världens goaste tomtenisse (4½ månad)

Min älskade lilla unge! Jag kommer aldrig sluta förundras över hur Pappa och jag kunde få en sådan go', glad och otroligt fin krabat!

Vi kom hem strax före kl 02 inatt och Du sov ända till kl 08 (de senaste tre nätterna har Du faktiskt bara ätit en gång per natt, det har räckt med att stoppa in nappen när Du vaknar andra gången)! När Du vaknat bar Pappa in Dig till oss, Du fick frukost och vi låg och pratade, gosade och mös ett litet tag, sedan sov vi allihopa två timmar till...

Tänk att det redan är tredje advent. Den knappt synliga snön som kom i veckan har redan smält bort men tydligen så är det gott om snö hemma hos mormor och morfar i Nyland. Det blir nog en del skidåkning och härliga sparkutflykter med fika på Ångermanälven (med Dig i sparklåda).

lördag 13 december 2008

Lussefest (4½ månad)

Lusse lussade för oss i morse! Ok, han kom inte med fika eller så men han kom upp i sängen och kurrade, mjölktrampade och mös med oss. Hela familjen Wallin-Södermark hade en fin morgonstund! Sedan åkte vi iväg till Tofta herrgård för att gå på julmarknad med tant Katarina. Du fick bli rejält inpackad med Fjällbryntfilten för det var lite kyligt ute. Väl inne i ladan där marknaden höll till så ville Du inte ligga ned i vagnen men var nöjd med att sitta på någon av våra armar och titta på allt och alla.

På kvällen var det Lucia-kalas hemma hos familjen Ivarsson. Du fick ha på Dig Din tomtepyjamas (som Pappa köpte på Ica Maxi för det facila priset 49 kr). Allt klär en skönhet... Och det är bäst att passa på att klä ut Dig för om några år vill Du nog bestämma själv vad Du ska ha på Dig. Det var en mangrann fest, ca 50 pers, och 10-tal barn (de flesta var liksom Du utklädd till små nissar), så det var livat! Efter någon timme gick vi och bäddade om Dig på en filt i gästrummet och tittade sedan till Dig en gång i halvtimmen. Jag kände mig som världens sämsta mamma och det verkligen skar i mitt hjärta när jag en gång fann Dig storgråtandes och hulkandes (kudden var alldeles blöt och det kändes som om Du hade gett upp allt hopp om att vi någonsin skulle komma). Du lugnade snabbt ner Dig när jag kom (då och då kom det dock en hjärtknipande eftersnyftning) och sov därefter djupt hela kvällen.

fredag 12 december 2008

Glöggis (4½ månad)

Ikväll hade vi i vår föräldragrupp glöggknytis hemma hos Amina och hennes föräldrar. Tyvärr kunde inte Malte och Filippa komma, men de andra barnen var där med sina föräldrar. Arvid höll sig vaken längst av er barn och passade på att charma in sig hos mammor och pappor. Du sov så hårt att Du inte vaknade av varken bebisskrik eller påklädning när vi skulle gå hem.

Kickboxing utanför magen (4½ månad)

Dina lekar blir allt våldsammare. Ett livligt boxande mot leksakerna under babygymmet brukar efter ett par minuter övergå till att Du tar tag i sidobenen och flyttar hela gymmet åt sidan och nedåt så att Du istället kan ligga och kicka loss mot dem. Tur att de inte lever...

Falsett (4 ½ månad)


Sedan i förrgår har Du börjat med att låta rösten gå upp i falsett emellanåt, framför allt när Du börjar få tråkigt men även när Du är på gott humör. Än så länge är det utan någon riktig styrka, det låter mest som fågelpip, men vem vet, kanske siktar Du på en karriär i en gosskör eller i en framtida version av BeeGees. Framtidsplanerna kanske är till Din fars förtret, men de är helt ok för mig och jag anar stark support av skönsjungande släktingar såsom morbror Are (sjungit i kör, tenor tror jag, och därtill pianist liksom självlärd på saxofon, drag/durspel, gitarr, fiol m fl - milt sagt ganska så musikalisk), morfar (sjunger inte ofta, men när han väl gör det, och lyckas hålla sig för skratt, så är det så vackert att man blir tårögd, jag hoppas att vi kan övertala honom till att sjunga "O helga natt" i år = gåshudsgivande!) och morfarsfar (om det finns någon slags himmel så är han säkerligen med i änglakören).

måndag 8 december 2008

Gourmeten (4 månader)

Potatisätandet gick allt sämre under den gångna veckan. De första två dagarna fick Du i Dig 1-2 teskedar men följande tre dagar resulterade matandet i kväljningar, kräks och gnäll. I helgen fick Du vila från allt vad smakportioner heter och vi tar nu nya tag. Denna vecka är det den lite sötare rotsaken morot som gäller. Dock fick Du inte ner något av morotsmoset ikväll, men vi ger inte upp utan försöker igen imorgon förmiddag då Du säkert är på bättre humör.

Du tycker däremot om att sitta med i Din stol vid matbordet. Du sitter bl a med när jag äter frukost och tittar fascinerat på tidningen jag läser, när Du tröttnat på Din egen mjuka prasselbok.

söndag 7 december 2008

Rulladirulla (4 månader)

Så här får man inte lämna Dig obevakad... Magträning på köksön, är det glöggen eller kokboken som lockar?

Nyss rullade Du igen! Jag satt vid köksbordet och läste, Du låg på mage på golvet och rullade rätt så kontrollerat över till rygg via vänster sida.

Nattpratare (4 månader)

Så här fann jag Dig igår kväll, när Du låg och pratade istället för att sova

Den enorma trötthet jag känt under ett par veckors tid har gett med sig, och tur är väl det eftersom jag inte får sova längre än 2-3 timmar i sträck. Du brukar nämligen vakna och vilja ha mat (av ren vana, för Du ska egentligen kunna klara Dig hela natten utan mat nu), så jag får gå upp och ge Dig nappen ett par gånger innan jag ger upp och ger Dig mat vid kl 02 resp 06. Men vi är väldigt tacksamma för att Du är så lättnattad, både hemma och borta. Kring 19-tiden märker man att Du blir trött - Du blir gnällig, händerna far upp mot ansiktet och Du gnuggar Dig i ögonen. Vi lägger Dig då pyjamasklädd i Din säng, stoppar in nappen, lägger mjukiskaninen på ena armen och en utav Dina ugly dolls på den andra och då gosar Du in ansiktet i dem. Ibland sover Du med händerna ovanför huvudet (ser väldigt avslappnat ut) och ibland med händerna på täcket (ser väldigt tillrättalagt och sedesamt ut). Du drar inte längre ut nappen så ofta, det händer bara enstaka gånger att vi får komma och stoppa in den igen. Ibland ligger Du på natten och pratar med något jag inte ser, Du tittar rätt upp i taket och gurgeljollrar och tjoar på som bara den. Vid 6-målet brukar jag ta in Dig i vår säng så ligger i och mornar oss tillsammans (= jag försöker sova medan Du ligger och snackar glatt).

P.S. Jihoo, Du har slutat suga på tummen! Dock åker hela handen in i munnen då och då. D.S.

lördag 6 december 2008

Nyduschad

Idag har Du fått duscha för första gången här hemma (Du har gjort det två gånger tidigare i samband med babysim). "Nu kommer vatten" sa vi inför varje gång som vi förde in Dig under duschstrålen och Du lärde Dig snabbt att hålla andan. Kanske ska vi prova att dyka på nästa babysim?

Före dusch

Efter dusch

fredag 5 december 2008

torsdag 4 december 2008

Gurgeldialog (4 månader)

Du har idag kommit på att Du kan prata med gurgel istället för de vanliga ljuden. Tur att ingen hör oss när vi pratar hemma Du och jag - Du gurgelpratar, jag försöker härma, då blir Du väldigt glad och gurglar tillbaka igen och så håller vi på.

Kul att sitta (4 månader)

Det blir allt roligare att sitta. Nu kan Du sitta rätt så nöjd 10-15 minuter, kanske mer, och pilla med snuttespöket eller titta med i GP. Och Du har så otroligt söta fötter!

Sol ute, sol inne, sol i sinne

Morgonens magpass gick riktigt bra, Du tar Dig snarare runt en kvarts varv än framåt, men roligt har Du (i åtminsone 5-10 minuter). Kanske är det bara jag som inbillar mig, men jag tycker faktiskt att Ditt hår har börjat växa lite! Du har varit lite gnälligare de senaste dagarna vilket t ex kan bero på att Du är inne i en utvecklingsperiod, förkylning på gång eller att tänderna är på väg. Potatisätandet gick inget vidare igår, vi får se hur det går idag.

onsdag 3 december 2008

Kusinbesök (4 månader)

I veckan har Din kusin Hagar med föräldrar varit på besök! De mellanlandade hos oss ett par dagar innan avfärd semester i Egypten. Hagar är drygt 1 år nu och springer runt med full fart för att upptäcka allt som finns att upptäcka. Hon tyckte kanske att Du var lite tråkig som inte kunde springa runt med henne och busa, men Du var väldigt fascinerad av henne. Hon kan t ex säga "titta", Silvialikt vinka hej då, säga "hej" samtidigt som hon sätter handen till örat som att hon håller i en telefon och kan ibland låtsas att hon är jättestark, knyter då händerna och spänner armar och käke.

måndag 1 december 2008

Första tuggan (4 månader)

Så var det dags att börja med smakportioner! Vi väntade tills Pappa kommit hem från jobbet, vid 17-tiden, Du hade fått Dig en eftermiddagslur och var på gott humör. Du får denna vecka prova potatis ihopmosad med bröstmjölk (snarare mer likt sås än mos i konsistensen). Här nedan är filmen av Din allra första tugga! Du var lite tveksam, men Du verkade förstå att det skulle till magen och åtminstone en tesked av potatismoset gick ned. Sedan vill Du inte ha mer av den förrätten utan fortsatte måltiden vid bröstet.