lördag 31 januari 2009

Badvan (6 månader)

Ibland blir jag lite frusen och då är det så skönt att tappa upp ett bad och sätta sig med Dig i det! Jag brukar sätta Dig i bumbostolen, den flyter upp lite så jag får hålla ner den med benen, men den underlättar ändå. Du trivs allt mer i badet och sträcker Dig efter ankorna och den lilla plastfotbollen. I kväll när Pappa badade Dig så kunde Du sitta själv i badbaljan utan stöd och Du plaskade för glatta livet!

fredag 30 januari 2009

Sjusovaren (6 månader)

Vilken härligt slö morgon vi har haft, Du och jag! Efter kvällsmålet vid 12 vaknade Du en gång under förnatten, lite för tidigt för nattamaten tyckte jag och Du blev nöjd när Du fick nappen, men sedan vaknade Du inte förrän kl 06. Du låg då och kvittrade under en timme, när jag gick in till Dig kl 07 så höll Du en ugly doll framför Dig och småpratade med den. Min lilla solstråle! Du fick frukost i vår säng och sedan sov Du ända till 09.30! Kanske ville Du få lite extra skönhetssömn inför helgen - moster Elin (Din första kärlek) kommer ju på besök!! Stackars Pappa, han fick gå upp i vanlig tid för att åka till jobbet, medan jag kunde ligga kvar med Dig och dra mig...

P g a sjusovningen ställde vi in förmiddagspromenaden med Linda och Olivia, så att vi istället kunde morna oss i lugn och ro. Vi blev sedan inbjudna på fika och Du fick leka med Olivia och hennes jämnåriga kompis Viktoria. Du imponerade: de senaste dagarna har Du blivit allt bättre på att sitta. Nu sitter Du rak i ryggen, inte dubbelvikt framåt som en fällkniv, och håller rätt så god balans i sidled också. Du har fått träna att falla åt sidorna då Du suttit på mjukt underlag tidigare och ibland när Du håller på att falla åt sidan så tar Du emot Dig med handen. Du verkar tycka att det är roligt att sitta och kunna pyssla med saker framför Dig. Till slut faller Du ändå när Du sträcker Dig efter något och hamnar till sist i det förhatliga magläget.
Sitter fint, Lusse vakar

Timbeeerrrrr!

Nos mot nos. Hur gick det till??

torsdag 29 januari 2009

onsdag 28 januari 2009

Veggobarn (6 månader)

Vid lunch visade Du riktiga veggo-takter. Ärtpurén gjorde succé och det slank ned en rejäl portion! Jag hoppas att Du fortsätter så, min förhoppning är förstås att Du förblir vegetarian, men om Du väljer annat när Du blir äldre så får jag acceptera det. Jag ryser vid tanken på att någon skulle stoppa i Dig kött, att det skulle ligga likdelar och ruttna i Dina små oförstörda tarmar...

Bilbanan gör det roligare att ligga på magen. Pappa får laga den när han kommer hem...

tisdag 27 januari 2009

Gymini (6 månader)

In action i Gymini, med 1-årige Ludvig
Du vill inte leka själv så långa stunder vilket innebär att jag får bära runt Dig på höften. Det är Du nöjd med, tittar intresserat på vad jag pysslar med (plocka i/ur diskmaskin, hänga tvätt etc) och försöker ibland "hjälpa till" genom att grabba tag i det Du når. För att orka med min snart 10 kg tunga guldklimp krävs muskler. Nu när Du är sex månader gammal kan jag lämna in Dig till barnpassning på gymmet, idag var första gången. Jag gick på ett core-pass och under den halvtimmen blev Du väl omhändertagen av tant Barbro i Gymini. Jag lyckades tajma in det så att Du var nyammad och efter att ha lekt en stund med Dig och en 1-åring fick jag Dig att somna innan jag lämnade Dig. När jag kom tillbaka var Du vaken, satt upp i vagnen och flirtade med Barbro. Allra nöjdast var Du när vi var i omklädningsrummet och Du kunde tjuvkika på alla nakna damer...

måndag 26 januari 2009

6 månader!

Grattis på halvårsdagen! Prick 6 månader gammal väger Du 9,8 kg och mäter 71 cm. Det ökade matintaget har gett resultat - musklerna (framför allt låren) bara växer och växer! Nu ligger Du två kurvor över normalen i vikt samt 1,5 kurva över i längd och huvudmått. Du fick en mjuk velourpyjamas i present av oss (den är lite stor än, men idag får Du ha den ändå med uppvikta muddar för Du har kissat ned de andra två...), ett par strumpor ("number one") av lille Arvid och en bitleksak av lilla Ella. Vi var värdpar för mammagruppsträffen idag och bjöd på fruktpurékalas. Du åt efter Din lilla lunch ett halvt päron och en halv banan. Sedan har Du mest velat amma och inte alls velat äta upp den hela portion gröt (Hipps "Mild gröt med frukt") jag gjorde. Så den fick jag till eftermiddagsmellis istället och ok, jag förstår varför Du inte ville ha den, den var lite slibbig, ska blanda i mer vatten nästa gång.

Mätt och belåten (6 månader)

När Du ammar brukar Du, efter att ha stillat den värsta hungern, sträcka upp handen mot min lugg (Pappa kallar den för synthlugg) som hänger ned. Jag brukar då låta den smeka över Din hand, men istället för att lugga mig (som Du gärna gör när vi leker) så spretar Du med fingrarna, "kammar" luggen, blir jättenöjd och låter så här:

söndag 25 januari 2009

Nu blev det natta


På väg till Varberg för att hälsa på ett par vänner till Mamma och Pappa. Du somnade så fort mössan åkte ned över ögonen...

lördag 24 januari 2009

Ståträning (5½ månad)

Köksö = bra avlastningsmöbel, som även Wilmrar kan ha nytta av

fredag 23 januari 2009

Besök hos Katten (5 ½ månad)

Idag åkte vi ut till havet vid Tjuvkil och hälsade på Katarina, även kallad Katten sedan lång tid tillbaka. Hon börjar bli en riktig kattmamma, har nu skaffat sig en katt till, utöver de två hon redan hade. Lovis, kattmadamen som är kring 10 år gammal, brydde sig inte så mycket om Dig. De två halvårsgamla gossarna Rasmus och Oskar däremot var mycket intresserade, särskilt när Du började vifta med en sked. Efter att ha lekt med dem ett tag tog vi en promenad runt Skräddarön. Du satt framåt i babybjörnen (som är ganska trång nu när Du har overallen på) och efter att ha kikat ut över havet och svanarna en stund somnade Du gott i den friska havsluften.

torsdag 22 januari 2009

Prasselpapperet (5 ½ månad)


Dagens höjdpunkt, tillika den överlägset bästa leksaken hittills, var prasselpapperet som låg i Liberoklubbens gratispaket. När vi med hjälp av det lekte tittut så skrattade Du mer än jag någonsin hört Dig skratta tidigare. Annars brukar Pappa vara den som bäst kan få Dig att skratta till när han låtsasbiter Dig på magen och halsen, men nu skrattade Du faktiskt ordentligt! Du blev alldeles till Dig av prasselpapperet, ögonen lyste när Du med sprattlande ben lekte själv med det länge länge genom att skrynkla ihop det, prassla med det och bita på det. Nu är den nästan helt mjuk och slutprasslad. I morgon får vi införskaffa flera silkespapper i olika färger, de kommer nog att förbrukas i rask takt...

onsdag 21 januari 2009

Lillar (5½ månad)

Lille lillen träffar store Lillen

Mmm mat! (5½ månad)

Det kanske inte ser så aptitligt ut, men det var faktiskt gott
Idag fick Du en "komplett" lunch, och Du åt med god aptit. Måltiden bestod av grönsakspuré (purjolök + rotselleri + morot), omelett (½ äggula + lite mjölk) och vit sås med persilja. Såsen lagade Din duktiga mamma igår kväll av egengjord grönsaksbuljong (vilket också gav dagens puré). Till efterrätt fick Du rivet päron, en ny favorit. Vilken tur att det verkar som att Du varken ärvt min aversion för rotselleri, eller Din Pappas aversion för ägg. Till mellanmål under eftermiddagen fick Du också prova lite "babysmörgås", dvs smörad dubbelmacka utan kanter av dagens hembakta formbröd. Den gillade Du att tugga i Dig, men efter att ha satt några smulor i halsen så kräktes Du upp det Du fått i Dig (ungefär som en tärning i volym in, men ut i grötformat som lyckades komma på både body, byxa, stol och golv...).
Smörgåsen innan den förvandlades till gröt
Ungefär så här ser Din meny ut vid snart 6 månaders ålder:
Frukost, ca 07.30: bröstmjölk
Mellis, ca 10: bröstmjölk
(sovstund/promenad 30-60 min)
Lunch, ca 12: grönsaks/potatispuré, omelett, sås, frukt
Mellis, ca 14: bröstmjölk
(sovstund 30-60 min)
Mellis, ca 16: bröstmjölk/babysmörgås
(sovstund 30-60 min)
Middag, ca 18: ½ barnportion gröt, frukt, bröstmjölk
(läggdags kl 19)
Kvällsfika, ca 23: bröstmjölk
Nattamat, ca 04: bröstmjölk

Jag ser till att göra ordentliga satser av puréerna och fryser in Din mat i iskuber (i form av trianglar, hjärtan och ankor) som jag sedan knäcker ur i uppmärkta påsar. När det att dags för Din lunch går det alltså väldigt fort och lätt att ta fram en kub av varje sort man vill ha och mikra. Så Du behöver inte vara orolig för att svälta ihjäl när det är Pappas tur att vara hemma, jag kommer att se till att frysen är välfylld. Jag vill ju gärna att Du får hemgjord mat så mycket det går, och så mycket som möjligt tillverkat av ekologiska/svenska grönsaker och frukter. Det blir förhoppningsvis både godast och nyttigast så!

måndag 19 januari 2009

Fjällbryntklubben (5½ månad)

Du äter allt mer, är nog inne i en tillväxtfas, och igår hos Fredholms imponerade Du genom att äta en hel banan. Det får Du nu betala tillbaka, Du har nämligen inte fått bajsa ordentligt på snart 2 dygn. Du krystar, stånkar och har Dig, men det har bara resulterat i ett par kluttar. Jag spetsade kvällsgröten med katrinplommonpuré och messmör, det borde ge resultat. Du tyckte i alla fall att det var väldigt gott. Fast det är klart, hur kan Du inte det, när Du har en mor som till och med är medlem i Fjällbryntklubben?

söndag 18 januari 2009

Bumbo-stolen (5½ månad)

Igår kväll var vi på middag hos Ivarssons. De hade införskaffat en s k Bumbo-stol till Nancys ofödde syskon. Då dette syskon inte väntas anlända förrän i april, och Du verkade gilla stolen, så fick Du låna hem den! Den ser ut som en potta ungefär, är mjuk, skön och säker. Andra fördelar med den är att man når sina tår väldigt bra, man kan smälla på ännu mer med leksakerna i babygymmet och man kan t o m sitta på bordet och filosofera i den!

Besök hos Lill-Edit (5½ månad)

Idag efter simningen (Du dök för första gången!) hälsade vi på hos Fredholms för att titta på lilla Edit, blott 3 veckor gammal. Så liten! Ändå har hon växt 500 g sedan vi såg henne sist för någon vecka sedan. Jag har svårt att minnas att Du någonsin varit så liten och bräcklig, men det har Du ju. Du fyller snart 6 månader. Konstigt. Känns som att vi har haft Dig hur länge som helst! Det går inte att tänka sig att Du inte har funnits i våra liv. Jag menar, Du har redan gett oss så mycket. Vilken grå vardag som helst lyser Du upp och ger mening!

lördag 17 januari 2009

Banka banka liten anka (5½ månad)

Du undersöker inte saker med munnen lika ofta längre, utan istället genom att slå dem mot underlaget och sedan kasta/vifta ned dem på golvet (det verkar vara en rolig lek också att få omgivningen att jobba lite och lyfta upp sakerna igen). Efter att ha suttit ett tag i knät och utfört dessa manövrar om och om igen blir det dags att byta perspektiv. Du vill då stå upp och böja dig ned mot tidningen/ankan/stundens fascinerande objekt, undersöka det med händerna och sedan riva ned på golvet:

fredag 16 januari 2009

I paradiset (5½ månad)


Andaktsfull Wilmer i Lampaffären...

Baka baka liten kaka (5½ månad)

Mitt hjälpsamme förkläde
Idag har Du hjälpt mig att baka. När vi gjorde kaksmeten fick Du hänga på min mage i babybjörnen, det var ett tag sedan sist och Du sprattlade på med benen, tittade på allt jag gjorde och försökte grabba tag i köksredskapen. Då kakan var inne i ugnen fick Du stå, med stöd av mig, och titta in. Det var mycket intressant, Du tittade med stora ögon på kakan (eller ugnslampan) där inne, pep förtjust och kände med Dina små händer på den precis lagomt skönt varma ugnsluckan. Sedan fick Du syn på kökslådorna bredvid, böjde Dig dit, tog tag i handtagen och drog ut de nedersta lådorna om och om igen. Ännu roligare verkade det vara att de gick igen med en liten duns... Stackars Linda och Olivia som bor vägg i vägg, nu är husfriden slut.

torsdag 15 januari 2009

Kattglad (5½ månad)

När jag äter frukost brukar Du få sitta i mitt knä och titta med i tidningen. Det blir allt svårare för mig att kunna läsa dock, i morse rev Du ner bilaga efter bilaga från bordet till golvet. Du pratar också mer och mer, inte bara hemma numera utan även då vi är bortbjudna någonstans. Som t ex idag då vi var över till Cilla och lilla Majken. Du pratade och pratade, men hon var tråkig och bara tittade på Dig... Kanske var hon helt enkelt fascinerad av Dina tänder? Tand nummer två har nämligen brutit fram!

Du blir allt mer intresserad av Lusse. När Du ser honom ropar Du "iii" och kommer han nära så försöker Du klappa honom (= grabba tag i päls eller morrhår). Han låter Dig hållas, blir Du för ivrig så rycker han undan och jag brukar belöna honom med grädde eller dylikt. Jag försökte ta lite kort på Er när Lusse kom fram till oss och gosade under vår sångstund, men Du är en sådan linslus att Du tittar på kameran så fort den åker fram...
Jihoo, jag har fått jobb! Skräckblandad förtjusning... Jag ska börja jobba på barnakuten, Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus, f r o m februari (hjälp, bara två veckor kvar!). Jag kommer att jobba 2-3 kvällar (kl 16-21) i veckan och då slutar Pappa tidigare och tar hand om Dig. Jag har därför nu börjat att ge Dig gröten sent på eftermiddagen istället för förmiddag/lunch, så att Pappa kan ge Dig den. Haha, jag kunde knappt hålla mig för skratt nyss. Du fick gröt, som Du åt upp duktigt, och till efterrätt osockrat hemgjort äppelmos (av sorten Oranie, som Du fått av självaste Äppelkungen). Du verkade gilla det för Du gapade stort och högg efter skeden, men det var lite små klumpar i och Du grimaserade så väldigt när de skulle ta sig nerför i halsen.

onsdag 14 januari 2009

Pappas födelsedag (5½ månad)

Du och födelsedagsbarnets leker för fullt
Idag fyller Pappa 31 år! Såklart fick han fika på sängen i morse och en massa paket. Av Dig fick han ett paket som var både stort och hårt - en bilbana (smart drag av Dig, om några år kan Du också köra)! Han fick också ett bit på näsan av Dig. Han blev glad för båda presenterna! När Pappa kom hem från jobbet lekte Ni en hel del medan jag lagade middag och glaserade mazarinerna jag bakat (när jag mixade mandeln, = väldigt högljutt, blev Du rädd, men jag var mycket pedagogisk och tog upp Dig i famnen så Du kunde få lyssna i trygghet när jag slog av och på mixern, Du blev genast väldigt intresserad istället). Nu när vi åt födelsedagsmiddagen märktes det att Du också ville vara med. Du satt i mitt knä och såg väldigt intresserat på när vi åt. Leksakerna vi lade fram åt Dig vispade Du raskt ned på golvet. Eftersom Du åt gröten så duktigt idag (jag har nu förstått att bästa grötätartiden för Dig är 2 timmar efter amning) så fick Du nu banan (vår mat är för salt för Dig). Jag skrapade med sked och gav Dig, Du åt säkert 5 cm och hade kanske ätit ännu mer om det inte varit för att den satte igång dagens tarmleverans...

Ankjakt del 2 (5½ månad)


Du nöjer Dig med den gula idag.

tisdag 13 januari 2009

Grabbsamkväm (5½ månad)

Ikväll var jag på tjejträff hos tant Karin. Du och Pappa klarade Er utmärkt hemma, först hade Ni lekt i en timme (Du ammade precis innan jag åkte): låtsasbitning på Din goa mage (Du brukar skratta till, framför allt när Pappa gör det), stå upp-från-liggande-övningar (Du blir jätteglad när man håller i Dina händer så Du kan dra Dig upp till stående) och Du rullade ett par gånger från rygg till mage på och kastade leksaker i kring Dig. Sedan hade Du somnat utan knot vid 20-tiden. Tidigare var det snarare regel än undantag att Du hade varit ledsen åtminstone en halvtimme under tiden jag varit borta eller haft svårt att somna. Men under hösten har det gått allt bättre för Er när jag har åkt och tränat, framför allt de senaste veckorna. Jag tror att dessa kvällar är bra för oss alla tre - Du och Pappa får umgås på tu man hand och jag får egentid. Fast på tjejträffarna brukar jag ta med Dig, gjorde inte det ikväll eftersom Karin bor så nära, och tjejerna var lite besvikna över att Du inte var med...

Ankjakt (5½ månad)

Du utvecklas hela tiden, tänk att det händer så mycket från vecka till vecka och även från en dag till en annan (som att Du sen igår rullar). Vi hade tänkt bada Dig ikväll, när Pappa kommit hem från jobbet, men en liten bajsolycka (Du protestbajsade, när jag försökte få i Dig dagens grötportion, med ett rejält läckage framåt) tidigarelade badet. Som vanligt tyckte Du det var skönt att få bada i Din stora blå balja och denna gång ville Du leka med badankorna! Den röda djävulsankan var favoriten och Du sträckte Dig efter den tills Du fick tag på den med händer och fötter för att föra den till munnen och gnaga på den. Du fick leka lite med ankorna efter badet också:

Mums!

Å nej, han slet sig!

Hmm, vad göra?

Grr, han ska minsann inte få komma undan!

Haha, got ya!

Presentshopping


Så här nöjd blir man när man hittat värsta braiga presenten till Pappa, som fyller år i morgon!

måndag 12 januari 2009

Rullar ordentligt nu (5½ månad)


Idag har Du kommit igång med Ditt rullande! När Du ligger på rygg på golvet så tar det inte lång tid innan Du rullar över till mage. Dock gillar Du fortfarande inte magläget, efter några minuter blir Du arg och jag får vända Dig tillbaka (eftersom Du inte fattar än hur Du ska göra det själv och är för upprörd för att ge Dig själv en chans att komma på det). Så håller vi på, fram och tillbaka...
Nyrullad... Oj, hur gick det till?

Veckans mammagruppsträff (5½ månad)


Årets första mammagruppsträff! Du var verkligen i Ditt esse, det verkade som att Du riktigt njöt av att äntligen få umgås med flera jämnåriga igen. Du pratade för fullt, log och rullade för fullt. Än så länge är Du nog fortfarande störst (Du är ju äldst) men alla hade vuxit och framför allt Filippa är inte långt efter i storlek.

fredag 9 januari 2009

Soft fredag so far (5 månader)

Vid Dina tupplurar under dagen försöker vi lägga Dig på sidan. Detta eftersom Ditt bakhuvud blivit lite platt, Din huvudform påminner numera om en sådan där fartformad hjälm, som t ex speedcyklister har. Du fortfarande inte så förtjust i att ligga på magen längre stunder heller. För att Du ska ligga kvar i sidoläge och inte rulla tillbaka till ryggläge, vilket Du gärna gör innan Du somnat, får man bulla upp med kuddar ikring Dig. Det ser väl ganska skönt ut ändå?Efter Din förmiddagslur var vi inbjudna till Olivia. Hon hade fått en gungzebra i julklapp och det verkade som om Du fattade tycke för den, fastän Du behövde ett visst stöd för att kunna sitta på den.

Att leka med (= titta på medan de leker) 1-åriga Olivia och hennes fyra jämnåringar tog på Dina krafter. En hel portion (dvs 2 matskedar) gröt med en halv tesked hemmagjord katrinplommonpuré gick ned. Du riktigt högg efter skeden! Nu sover Du middag.

torsdag 8 januari 2009

Majsigt (5 månader)



Majskrokar är roligt att äta. Kletigt också, tack IKEA för haklappen med ärmar!

Äntligen riktig vinter (5 månader)


I morse trodde jag knappt mina ögon. Snö! Ett ordentligt härligt vitt lager täckte världen utanför fönstret. Tyvärr har det nu efter lunch smält bort en del, men det är fortfarande kvar så pass att det knarrar under skorna och hjulen vid vår promenad.

onsdag 7 januari 2009

Nära rull (5 månader)

Än så länge rullar Du inte (Du har rullat två gånger hittills, men det verkar inte som att Du förstår att eller hur Du gör det), men när Du ligger på rygg (mage är fortfarande inte så kul men går bättre och bättre) på köksgolvet och jag pysslar med bullbak eller matlagning, så rullar Du över på sidan för att följa mig med blicken. Igår kväll, i natt och i morse gjorde Du samma manöver när jag la ned Dig i sängen efter att ha ammat.

Du har idag varit väldigt samarbetsvillig. Eftersom läkarmorseträffen var hos mig hade jag en del att ordna, men jag var ute i god tid för att Du inte skulle bli lidande. Dock fick jag sitta och rulla tummarna, färdig med bröd, soppförberedelser och städning, två timmar före utsatt tid. Du sov nämligen 10-12.30, och innan dess lekte Du förnöjt under gymmet. Kanske för att Du nu är van vid att ha sovmorgon varje morgon och i morse klev vi upp efter Din frukost kl 8 (det var ändå en lyxig morgon, Pappa klev upp tidigare eftersom han skulle jobba och när Du vaknade så kom han in till mig med Dig, nybytt). Du blev glad över att få besök av Olivia (fyller 1 år till veckan!), Emanuel (som fick låna ett par byxor av Dig, det hände en liten olycka), en rullande Vide och en sittande och matglad Matilda (de två senare får Du gärna inspireras av...). I eftermiddags sov Du sedan från 16-17.30, vilket gav mig gott om tid att få hemmet skinande rent igen tills Pappa kom hem. Kände mig verkligen som en duktig hemmafru (det blev t o m soppa och bröd över till honom så han fick middag). Pappa kom inte hem förrän kl 19 så vi fick också leka en massa innan jag lämnade Dig i hans vård (läggdags) och åkte iväg och gymmade med tant Karin.
I bakgrunden ser man hur Vide grabbat tag i Matilda och drar ner henne från sittande

tisdag 6 januari 2009

Bad(d)aren (5 månader)

Du börjar bli en van badare. Vi brukar bada Dig 2-3 gånger i veckan, oftast i Din stora badbalja i badkaret eller med oss i duschen. Men ibland händer det en liten bajsolycka, som ikväll, och då får Du bada i en liten balja i vasken i tvättstugan (där Din sköthörna är). Snart ryms Du inte i den längre, men än så länge verkar Du inte tycka att den är för trång (vattnet täcker ju i alla fall det viktigaste) utan snarare trivas riktigt bra i den!

Skönt att sitta upp (5 månader)


Nu är Du stora killen! Eftersom Du klarade målet "9 kg 2009" och också vuxit en hel del på längden på sistone så räcker inte längre ligginsatsen i vagnen till. Enligt Bugaboo's instruktionsbok är maxvikten för ligginsatsen 9 kg och om Du har på Dig mössan så kan Du inte sträcka ut benen helt. Dessutom märks det allt mer att Du inte gillar att ligga ned och bara se blå himmel/grönt tak när Du är vaken. Därför byggde vi idag om ligginsatsen till sittversionen! Man kan fälla den i tre lägen, från plant liggande till rakt upp sittande. Under premiärturen idag till ICA Maxi fick Du börja med mellanläget, dvs halvsittande, och det fungerade bra. I början får Du sitta vänd mot barnvagnsföraren, men när Du tycker det blir för tråkigt kan sittdelen vändas framåt mot världen. Idag verkade Du gilla att sitta vänd mot mig och titta på medan jag kämpade mig fram i blåsten. Du var väl inpackad i filt och mormorssytt lapptäcke, utöver overallen och den varma julklappströjan Du fått av farmor. På väg hem från Maxi fällde jag ned insatsen till liggläge och Du somnade direkt, och sover fortfarande, en halvtimme efter hemkomst, i hallen.

måndag 5 januari 2009

Gymmar'n (5 månader)

Dags för kvällspasset under babygymmet:5 minuter senare:

söndag 4 januari 2009

Tigern (5 månader)

Killar kan visst ha rosa
Jag tror att Du stortrivs med att ha både mamma och pappa hemma. Vi uppskattar verkligen att Du kan övertalas till att somna om till kl 10 på morgnarna. Efter frukost vid 6-7-tiden ligger Du förnöjd mellan oss i sängen, pratar och leker med fötterna tills Du blir trött och somnar. Innan Du somnar brukar Du slå ut med vänsterarmen några gånger så att Pappa får sig ett par ordentliga dask.

Idag har Du "pratat" mycket och högljutt med oss, mest i form av tigermorr. Kanske för att Du känner Dig så stark av de max 3 teskedar gröt Du fick i Dig imorse? Eftersom varken havregrynsgröt eller rågmjölsgröt varit vidare poppis så gav jag upp och köpte "Mild havregröt" från barnhyllan på ICA. Egentligen ville jag inte det, eftersom det är så mycket tillsatser i barngrötarna, men den är åtminstone av det ekologiska märket Hipp. Och den gick faktiskt ner bättre än de hemgjorda grötarna, antagligen delvis pga att konsistensen är mer lättsvald (lik mannagrynsgröt) och delvis pga den mildare smaken. Rätt god (jag fick äta upp det mesta), dock en viss vällingsmak (varken jag eller Pappa har någonsin varit stormförtjusta i välling).

Vi har också haft liten sångstund i vardagsrummet, det tyckte Du var roligt i ungefär 10 sånger, Du var less efter 15. Favvisarna är "Näsan, i-i", "Gräshoppan", "Randig mamma med svans" (var det den som inspirerade till dagens läte?), "Här ska man hoppa" (hoppa i drygt 2 min = bra bicepsträning för mig) m fl.

Av alla Dina leksaker så är det guldiga paketsnöre som jag knutit fast framför babysittern roligast. Och ännu lite roligare är det att sitta med och bläddra i GP när vi äter frukost.

lördag 3 januari 2009

Favoritljudet just nu (5 månader)

Du låter mer och mer, framför allt försöker Du kommunicera med leksakerna i babygymmet men även med oss. Undrar om Du tror att Du pratar precis som oss och att vi förstår vad Du säger? Det gör vi tyvärr inte helt och fullt, men Dina läten kan åtminstone tolkas som Du är väldigt nöjd med Din tillvaro.
På filmen ser och hör man Ditt favoritljud under senaste veckan. Så här lät Du under minst en timme i sängen i morse. Nöjd och glad och spottet formligen sprutade ur munnen.

fredag 2 januari 2009

Världens sötaste tand! (5 månader)

Din första tand syns nu klart och tydligt när Du skrattar. Du vill inte amma så länge som Du brukar, kanske för att Du känner av tanden, men Ditt humör är lika gott som vanligt. Tanden har inte gjort Dig matgladare precis, gröt av mixade havregryn åker ut fortare än kvickt och Du vill hellre leka med både sked och mat än att svälja något. Du använder hellre tanden till att gnaga på min axel eller thenarmuskel.

Du börjar bli en riktig liten apa. Du gillar att leka med fötterna och med hjälp av dem:

torsdag 1 januari 2009

Gott nytt år! (5 månader)

Intressant rest efter fest
Vilket härligt år vi har bakom oss - Pappa och jag är helt eniga om att det varit det absolut bästa året i våra liv! Vi ser fram emot att få uppleva år 2009 med Dig, tänk vad mycket vi kommer att få vara med om tillsammans. Nyårsafton var rätt så lugn för Din del. Vi firade med ett 20-tal gäster hos tant Karin, som ju bor bara ca 500 meter från oss. Du sov igenom hela middagen, dansen, fyrverkerierna och ända tills vi var hemma vid kl 03 (jag var tvungen att väcka Dig två gånger under kvällen så Du fick tömma mina stackars mjölkstinna bröst).

Hittills verkar 2009 ha börjat bra för Dig, ingen feber längre, tänderna har vuxit med raketfart och sticker nu upp ett par millimeter och Du har glatt underhållit Dig själv en lång stund i vår säng (så vi fick sovmorgon) genom att leka med fötterna. Jag är lite orolig för hur det ska gå nästa vecka när Pappa börjar jobba. Tänk om Du tycker att jag är jättetråkig nu, då Du i jul fått vandra runt i famn efter famn och alltid haft en moster, morbor, farbror, mor- eller farförälder som vill gulla med Dig. Nåja, vi löser det nog på något sätt, Du och jag.