tisdag 28 april 2009

Bilstolen II (9 månader)

Lånetiden är över för babyskyddet så farfar fick ta med sig det tillbaka till NTF i Umeå härom veckan. Synd, eftersom det passade Dig perfekt nu! Men vi har nu köpt en bilstol som Du verkar trivas minst lika bra i. Valet var inte så svårt, när man har en liten C30 finns det i princip bara två stolar att välja bland. Det blev en Britax Hi-way, som synes nedan så är Du helnöjd i den och det finns gott om tillväxtutrymme.

DSC_0496

måndag 27 april 2009

Mammas städhjälp (9 månader)

Idag, efter  mammagruppsträffen (min sista, snyft!) fick jag hjälp med att rensa i kökslådorna:DSC_0456

söndag 26 april 2009

9 månader!

DSC_0413

Min goding. Du är så underbar och fantastisk! Bästa medicinen mot det dåliga humör jag vaknade med idag. När Du ler så smälter jag och Pappa så det stänker om det! Och Dina ögon är världens finaste. Mandelformade med lite katt över sig. Ljust blågrå och på något sätt så kloka.

lördag 25 april 2009

Jordsmak (8½ månad)

Härligt vårväder ute så jag passade på att utföra lite av den never-ending sysslan rensa i trädgårdslandet. Du hängde på och ville smaka på den goa jorden, ok tänkte jag, en tugga så inser Du att det inte är gott med jord. Men ack, efter en tugga följde både en och två till…DSC_0401

fredag 24 april 2009

Sätter Dig ned! (8½ månad)

Dina olyckliga frustrationsgnyl ekar nu mer sällan i köket för nu har Du lärt Dig att sätta Dig ned från stående! Du böjer på knäna och sätter Dig lugnt och kontrollerat ned på golvet. Det betyder att Pappa och jag inte längre kan vara lika säkra på att Du är där Du är från en sekund till nästa. Även Lusse får det lite mer hett om öronen, men än så länge har han, tack vare trappgrinden, övervåningen som fredad zon.

måndag 20 april 2009

BVC-besök (8½ månad)

I morse var Du, efter en orolig natt mellan Pappa och mig i vår säng, feberfri. Så härligt att återse Ditt vanliga glada jag! Vid frukosten blev det plöstligt brått. Jag fick en påminnelse jag lagt in på mobilen om att Du hade BVC-tid. Om en kvart. Vi hann faktiskt i tid (Du rätt så fräsch, jag oduschad sen två dagar, med håret på ända och barnmatskladdigt linne)! Du följer forstatt Dina kurvor som Du ska, Du vägde 10,5 kg och mätte 75 cm (det har märkts, alla bodies i stl 74 börjar bli väldigt svåra att knäppa i grenen). Hos BVC-tanten steg dock febern igen och Du stånkade på, som Du gjort senaste dygnet när temperaturen i kroppen varit hög. Vi skyndade hem och jag stoppade i Dig medicin. Efter en förmiddagslur mådde Du rätt ok. Lusses mat har vi fått ställa upp på fönsterkarmen för att Du inte ska nå den, men det gör Du nog snart…

DSC_0374

  DSC_0386

DSC_0387

DSC_0393

DSC_0383

Nu kan Du ta Dig från magläge till krypande (åtminstone om Lusse eller en mobiltelefon är i närheten…). De senaste dagarna har Du även kunnat stå själv utan stöd och balansera i någon halvminut!

söndag 19 april 2009

Mumsiga grillrester


Igår kväll, medan Du sov, hade vi grillpremiär. Till lunch blev det fick Du därför majskolv som foliebakats med smör. Gott och kul att gnaga på tyckte Du!

Sjukling (8½ månad)

I natt var Du väldigt gnällig, vaknade minst en gång i timmen och hade svårt att somna om. Varken amning eller blöjbyte hjälpte. Till slut fick Du komma över till vår säng och vid 6-tiden märkte vi att Du var varm som en liten kamin. Dryga 39 graders feber hade Du. Du drack vatten duktigt, och efter först Ipren och sedan Alvedon har Du ätit lite frukost, åter blivit Ditt vanliga glada jag och lekt med farfar. Men hu vad jag kände mig otillräcklig innan febern gick ned. Du grät minst när jag bar runt Dig i famnen, men var ändå otröstlig, så varm och verkade ha ont i hela kroppen. Hoppas Du tillfrisknar illa kvickt!

DSC_0317

Bamsetröjan, som Du fick av farmorsmor i påskpresent, är skönt luftig att ha när man är sjuk!

lördag 18 april 2009

Farfar på besök! (8½ månad)

Den här helgen har vi farfar på besök! Han kom sent i går kväll, då Du låg och sov så Du fick träffa honom först nu i morse. Du visade ingen främlingsrädsla utan tog emot honom med öppna armar, fastän han har sticksigt skägg…

DSC_0301

fredag 17 april 2009

Trappgång (8½ månad)

Plötsligt fann Pappa Dig sittandes på första trappsteget! Hur gick det till?

 DSC_0283

Så här:DSC_0289

Men eftersom det ibland går så här:DSC_0290

Så måste vi tyvärr sätta för grinden när trappen är obevakad:DSC_0291

torsdag 16 april 2009

Haiku: ode till ätandet (8½ månad)

Våren har kommit
Lunch och middag äventyr
Massa kladd ingår


DSC_0314_small
DSC_0340_small 
Majskrokar goda
Påskägget är fullt av val
Vilken ska man ta?

DSC_0347_small
DSC_0352_small
DSC_0359_small 
Skeden ville pappa sno
Det kunde Far dock glömma
Golvet hann före


DSC_0371_small
DSC_0378_small

Nog finns det mål och mening i vår färd (8½ månad)

inte kattskit

I rörelse / K. Boye

onsdag 15 april 2009

Friden över för Lusse alt. Otack är världens lön (8½ månad)

Det är nog mest tack vare Lusse som Du har börjat krypa. Tidigare har Du bara krupit när han varit i närheten, men Du börjar bli mer och mer mobil. Jag kan inte längre duscha med Dig utanför kabinen (då avverkas i rask takt tömning av sophinken och Du kommer farligt nära toaborsten) utan jag får antingen ta med Dig in i duschen eller duscha när Du tar Din förmiddagslur. Du blir allt bättre på att dra Dig upp till stående (även i badbaljan) och har även sedan igår börjat gå utmed möbler.

måndag 13 april 2009

Trädgårdsmästarna (8½ månad)

På självaste påskafton var det trädgårdsarbete som gällde. Vi rensade jordgubbslandet (Du hjälpte till genom att äta upp vissna jordgubbslöv) och planterade bärbuskar tillsammans med grannfolket. Vid bärbuskplaneringen var Du och Olivia inte till någon större hjälp men buskarna med röda respektive gula krusbär och röda respektive svarta vinbär kom ner i jorden ändå. Mums!

2009-04-11 Klicka på bilden så visas den i större format!

söndag 12 april 2009

Kryper! (8½ månad)

För en halvtimme sedan, då Lusse låg på retfullt avstånd från Dig, kryphasade Du fram till honom! Därefter har Du allt mer förfinat tekniken och redan blivit ännu lite snabbare. Här är en av de första krypsessionerna:

fredag 10 april 2009

Påsklunch (8 ½ månad)

Idag kom familjen Ivarsson över på långfredagslunch. Det var superfint väder med sol och klarblå himmel, så vi åt ute på verandan. Härligt!  Det är snart kläckningsdags för Emelie, Arne beräknas titta ut kring den 27/4, faktum är att naveln hennes redan har ploppat ut så han kan komma vilken dag som helst...

DSC_0276_1200px  DSC_0363_1200px

DSC_0374_1200px

torsdag 9 april 2009

Vårpromenad (8½ månad)

När Mamma var på jobbet hängde Du och Pappa på baksidan. Gåvagnen åkte fram, och Du tog Dina första stapplande, egna steg! Pappa filmade andra svängen. Du står “stabilt” själv med gåvagnen som stöd, och efter lite trevande första steg blir det mer fart på maskineriet. (Båda filmerna ska gå att se i “HD”.)

Andra filmen nedan var Pappa tvungen att snabbt avbryta eftersom Du var med ett hjul ute i trädgårdslandet…

Tripp trapp trull (8 månader)

Nyss reste Du Dig upp själv för första gången! Tidigare har Du kommit upp på ena benet men inte lyckats komma upp på det andra längre än till knästående. Du var väldigt nära att resa Dig upp helt i måndags hemma hos Freytags men blev nedtacklad av Oscar i ett kritiskt läge. I morse fick Du sitta vid trappen och leka, efter några minuter hörde vi Dig gnyla till lite och då såg vi att Du stod upp vid första trappsteget!

DSC_0216

 DSC_0218

DSC_0233

onsdag 8 april 2009

Skallran (8 månader)

En av favoriterna bland Dina leksaker är den här skallran, som Din farmor sytt och Din Pappa hade när han var liten. Du älskar att suga på den och den sitter ofta i Din mun medan Du leker med annat.

DSC_0212

tisdag 7 april 2009

I sandtagen (8 månader)

Idag var det meningen att vi skulle gå på sångstund, men det var påskstängt så vi gick hem till Sofi och Selma istället och fick lunch. Du åt glupskt av Sofis linssoppa, lekte med Selma och sympatigrät när hon gjorde illa sig. Sedan gick vi och hämtade Sally på hennes dagis. När vi var där inne samlades Sally och några av hennes kompisar kring Dig. Sally kramade Dig och visade upp Dina goa kinder för de andra. Du var helnöjd över uppmärksamheten! På väg från dagiset fick Du känna på sand för första gången. Du var väldigt fascinerad av att gräva i sanden och stoppar den inte i munnen, än… Du tuggade dock på en kvist ett tag.

CIMG8243

På lekplatsen fanns också en stor tefatsgunga som Du och Sally gungade i (Selma tog sin eftermiddagslur under tiden). Du gillar att gunga och Du gillar Sally så det var jättekul tyckte Du!

CIMG8217

Sedan kom Sallys kompis Emelie och Sally förklarade att Du fyller 1 år till sommaren:

CIMG8233

måndag 6 april 2009

Balansakt (8 månader)

Du är så stolt över att Du kan stå själv! Emellanåt klarar Du även av att ta ett par steg.

DSC_0204

söndag 5 april 2009

Bad och barn

Det är skön musik för mina öron att höra Ditt da-da! Man ser på Dig hur Du riktigt smakar på det och med tungan prövar olika sätt att uttala det.

Igår var en lång dag för Dig, men Du klarade det finfint utan knot! Vi började med att åka till Partilles babysim och bada med 6 månader unge Anton och hans föräldrar Linus och Annika. Du fick dyka ett flertal gånger och klarade det utan några kallsupar eller klag. Du fick också prova att välta framlänges ner i vattnet från sittande, det gick bra! Efter badandet mellanlandade vi på Allum för lite shopping (lunch och sen sova för Din del) innan vi åkte vidare till Mölnlycke och Emelies 30-årskalas. Det var många barn där i varierande åldrar, allra mest gillade Du att leka med Leo. Leo var beräknad att födas en dag före Dig (dvs 2:a augusti) och föddes en dag efter Dig, så ni är verkligen jämnmånadiga. Ni utbytte leksaker och Du klappade om hans huvud.

lördag 4 april 2009

Da-da! (8 månader)

Till vår förtjusning hörde vi i morse hur Du låg i Din säng och pratade. Inte Ditt vanliga ii, aa utan istället da-da! Det var första gången någonsin vi hört Dig säga så och under dagen har Du da-da:t på allt mer!

Pussen (8 månader)

Idag fick Du Din första riktiga puss (Pappas och mina pussar räknas ju inte)! Vi var bjudna över på fika hos grannarna och Olivia både kramade och pussade Dig!

Påskägg (8 månader)

För att ha en chans att hinna äta upp det fick Du Ditt påskägg en vecka i förskott.

DSC_0300

Du fick också Pappas avlagda datamus. Den perfekt leksaken verkar Du tycka med sladd, usb-port, lampa och knappar (som tyvärr inte lyser utan ström) att pilla och gnaga på.

DSC_0287

fredag 3 april 2009

Matsedeln nu för tiden (8 månader)

I veckan har Du fått börja med två mål lagad mat om dagen. Du äter oftast lite dåligt till lunch och har behövt flera mellisar på eftermiddagen för att överleva till kvällsgröten, men nu får Du ordentlig middag vid 16. Så här ser Din matsedel ut:

05.00 Frukost 1: amma i sängen (brukar tyvärr ibland bli vid 3-4-tiden, men målet är att närma sig kl 06 istället)

08.00 Frukost 2: havregrynsgröt med mosad banan

ca 09-10 Sovstund

10.00 Mellis: amma, frukt, ev lite smörgås

12.00 Lunch (t ex quinoa- och linsgryta) med frukt till efterrätt

13-14 Sovstund

14.30 Mellis: frukt

16.30 Middag (t ex pasta med grönsakssås)

19.00 Kvällsgröt

23.00 Amma

DSC_0245

Sannolikt är det Lusse som har störst inflytande på Din motoriska utveckling…

torsdag 2 april 2009

Konkurrens (8 månader)


Lusse tycker också att Ditt nya täcket är riktigt gosigt... Tur att Du än så länge tar dagsovet i vår säng.

onsdag 1 april 2009

Bakåtsträvaren (8 månader)

Idag besökte vi Louise och lille Oskar i Partille. Oskar hade flera roliga leksaker, så roliga att Du försökte ta Dig till vissa utvalda. Du avverkade snabbt och effektivt en sträcka på några meter. Dock blev det inte den riktning Du hade tänkt. Jag lyckades filma sista halvan av Din tur (Du började där jag satt):