lördag 28 november 2009

Gos med Lusse (16 mån)

Den nya pyjamasen är gosig, men bäst är ändå Lusse....

måndag 23 november 2009

Dagisstart

Idag var första riktiga dagen på dagis, efter de senaste 2 veckornas inskolning som Pappa har skött. Jag jobbade i natt så Pappa lämnade Dig imorse och jag fick den stora äran att hämta Dig efter att Du ätit lunch och sovit (jag sov då också några timmar). Dina dagisfröknar verkar trevliga och är väldigt förtjusta i Dig. De säger att Du är så snäll och redig på dagarna där, Du gråter en skvätt när Pappa lämnar Dig men sedan är Du ett solsken hela dagen och verkar trivas. Du äter minst 2 portioner till lunch (Du och ett barn till på dagiset äter veggo) och efter maten när alla barnen ska sova somnar Du på några minuter och sover i minst en timme. Idag när jag kom satt Du och pysslade förnöjt vid köksbordet. Det märks att Du mår bra av att få umgås med andra barn, när vi är hemma är Du gladare, mer nöjd och b lir sällan grinig. En bonus är också att Du sover bättre på nätterna. Kanske blir det tuffare med längre dagar på dagis framöver, men vi hoppas att vi ska få ihop vardagspusslet så Du inte behöver vara på dagis 08-17 majoriteten av veckans dagar.

lördag 7 november 2009

Turkietresan (15 månader)

Ikväll kom vi hem från Turkiet. Det har varit en skön vecka tillsammans med farmor, farfar, farbror Per och tant Anna (och Bullen). Flygresorna dit och hem gick bättre än förväntat. Pappa och jag var lite skrajsna inför tanken på en 4 timmars flygresa med ett 15 månaders barn som inte vill sitta still, men det gick faktiskt bra. Både dit och hem sov Du mesta delen (var ju på kvällstid) och när Du inte sov gick Du att underhålla med leksaker och utsikt genom det lilla fönstret. Du var mycket fascinerad av landningen på ett mörkt Landvetter med små blinkande lampor överallt och ilande bagagetåg.

Du har lärt Dig mycket under veckan och det har varit underbart för mig att få se allt och få vara med Dig 24-7 utan jobb och vardagsmåsten. Första morgonen vaknade Du tyvärr redan 07.30 (vi kom till hotellet 04) men Du visste väl att det var en särskild dag. Farfars 60-årsdag! Du sjöng inte så mycket för honom men hjälpte till att öppna paketen och fick ett par tröstpaket av farmor. På vägen in till matsalen desinficerade man händerna innan man gick genom dörren, det dröjde inte länge innan Du också gned Dina händer varje gång vi gick in i matsalen… Annars var måltiderna inte så roliga för Dig (eller oss) de första dagarna, Du hade tandsprickning (nr 17 och 18?) och därför lite gnällig och ville inte äta. Det åt Du dock snabbt ikapp. Pappa och jag har också lärt oss saker, bl a att när Du blir ganska arg stampar Du med fötterna och när Du blir jättearg lägger Du Dig ner på mage  och viftar på armar och ben (men Du fick ändå inte ha pappas mobil).

Ord som kommit under veckan är “oj”, “oh” (härmade mig när kalla vågor kom), “babb” eller “na” (napp), “mu” (härmade mig när vi såg kossor). Det har även kommit en 2-ordsmening: “titta bapa” sa Du och pekade på nappen – titta pappa eller titta napp? Så fort Du såg de herrelösa katterna som fanns kring hotellet sa Du “mao” och ville klappa. Det ville vi helst inte eftersom de antagligen inte är lika mycket att lita på som Lusse och av farmor lärde Du Dig snabbt att “skrämma” iväg dem med ett morr. Mestadels talade Du dock kinesiska eller körde Ditt “bapao”-mantra och ville klättra på allt.

Här kommer några smakprov från veckan:

CIMG9086 Både Du och jag tycker om havet så länge man inte får saltvatten i munnen…
CIMG9102 … däremot var sand väldigt gott!
Och väldigt rolig att leka i och med! Tack farmor för spadarna, hinken och lastbilen. Dag 2 hade Du fattat grejen med att gräva i sanden med spaden och hälla i hink och flak. CIMG9034
CIMG9137 Otroligt skönt var det att få bada i varma inomhuspoolen på eftermiddagen när solen gått ned och Du blivit blöt och kall ute.
DSC_0243 Så fort Du fick syn på trapporna på hotellet började Du att träna på att ta Dig upp och även ned i dem! Nu klarar Du att med bara ett stöd för ena handen (hand eller lågt räcke) att gå uppför och nedför!!
DSC_0230 Du var väldigt poppis bland turkarna, både män, kvinnor och barn. Många kom fram och klappade Dina goa ljusa kinder och vita hår. Du lät dem glatt hållas, framför allt barnen gillade Du, favoriten var den ca 4 år gamla flickan Vesa som Du “lekte” med på kvällarna.
Skjutsa Pappa i framtiden? DSC_0269
CIMG9031 Din första borste och kam! Jag hann bara kamma ett par tag, sen ville Du göra själv och det gick förstås galant!
CIMG9057 I slutet av veckan började Du kunna äta själv med gaffel! Först morgonfilen med sked, sedan lunchen enl bilden till vänster. Det bästa var att vi inte behövde städa upp efter Dig…
CIMG9068 Vilken mage är störst? Bullen eller vällingmagen?
CIMG9061 Nästan varje kväll drog det förbi åskväder. Här står Du och farfar och beundrar utsikten med de frekventa blixtarna.
Umeborna kom 2 dagar före oss och åkte således 2 dagar innan vår avfärd. Onkel Per bjöd Dig på ett par rutschbaneåk innan de åkte vilket Du gillad skarpt ända fram till doppningen i det kalla vattnet. DSC_0133

Tack farmor och farfar för resan!