torsdag 24 juli 2008

Julibarn (v 38 + 2)

Idag kring kl 12 ringde "vår" barnmorska på MVC. Det visade sig att mina gallsyror var kraftigt förhöjda. Vi fick tid kl 14 på Antenatalenhetens akutmottagning på Östra sjukhuset. Där togs först en CTG-kurva (registrerar Din hjärtrytm resp livmoderns sammandragningar) som såg bra ut, Din hjärtfrekvens låg mestadels mellan 120-130, sjönk ned mot 70 en gång och steg upp kring 150 när Du rörde Dig. Kurvan fick med en sammandragning som inte verkade påverka Dig nämnvärt. Efter CTG-registreringen fick vi träffa en läkare. Vid gallsyrevärden över 40 och om man gått över v 37+0 så är det ingen mening att sätta in gallsyresänkande behandling (hinner inte ge någon effekt). Istället bör förlossningen sättas igång eftersom det innebär förhöjda risker för barnet. Läkaren tittade på Dig med ultraljud, Du har tydligen gott om fostervatten och verkar må bra. Huvudet nedåt, lätt ruckbart. Moderkakan ligger bra, i livmoderns bakvägg och långt upp. Sedan kände läkaren på livmodertappen för att bedömma hur mogen den är. Han trodde inte att den skulle vara särskilt mogen eftersom jag inte tycker jag har haft några förvärkar men faktiskt har den öppnat sig något (kanske det jag kände i måndags? Och kanske därför som jag inte kunnat sova något senaste nätterna samt varit så hungrig jämt - för att förebereda mig?)! Öppningen är normalt som ett knappnålshuvud men han kunde komma upp med ett finger och kände Ditt huvud - coolt! Det innebär att Du nog skulle ha kommit före utsatt datum ändå. Men nu ska Du ut till helgen, vare sig Du vill eller inte, vi har fått tid för induktion av förlossningen nu på fredag, 25/7 kl 08.00!

Känns ändå skönt att ha ett datum för förlossningen. Nu vet vi också rätt säkert att Du mår bra. Vi har nu handlat det sista i matväg och införskaffade på väg hem från stan en liten mössa åt Dig samt böcker att fördriva tiden med på fredag. Imorgon blir det mer kolhydratladdning, fixa musik, ladda ned någon film, städa lite med mera (inkl hinna med lite vila...). Jag har tagit en timmas promenad nu på kvällen och blir en promenad imorgon också samt lite huksittande ogräsrensning i landet för att försöka hjälpa Dig på traven att vilja komma ut.

Shit, vi kom nyss på att vi på allvar borde börja fundera namn åt Dig! Vi har några förslag, men inget klockrent ännu...

Inga kommentarer: