fredag 31 oktober 2008

Nattgäst i huvudstaden

På vägen hem från Nyland till Göteborg passade vi på att sova över hos morbror Egil och tant Jenny i Stockholm. Vi fick en god middag och Du flirtade en hel del med Jenny. Du sov gott med mig på en madrass i vardagsrummet. Tänk, fastän Du bara är 3 månader gammal så har Du redan rest 100 mil (x 2) upp till Norrland och varit i Sveriges tre största städer!

onsdag 29 oktober 2008

Kusinerna

Moster Elin har fullt sjå


Du kan inte sitta själv ännu, men gillar att göra det med stöd. Vi försökte ta ett regelrätt kusionfoto och Hagar var inte riktigt med på noterna. Enda sättet att få henne att sitta still var att ge henne en mobiltelefon att pilla på men efter 3 sekunder började hon bita på den (och hon är känd för att ha en förkärlek för nollorna...) så då fick vi ta bort den vilket resulterade i att hon ville bort till mamma Eva igen. Du satt tyst och fint, storögt tittande på Hagar. Det verkar redan som att Du ser upp till henne som om hon vore Din storasyster! Du låter henne peta rätt så rejält på Dina kinder, i Dun mun och t o m i Dina ögon... Oj vad ni kommer att busa i framtiden!

Kvällens underhållning


Sedan blev Du helt slut och sov väldigt gott väldigt länge i värmen från vedspisen

måndag 27 oktober 2008

söndag 26 oktober 2008

Småprat med gammelmorfar

Släktträffar (3 månader)

Du fyller 3 månader idag! Det har varit full rulle eftersom vi åkte upp till diverse släkt i Umeå. Du har stått ut med 2½-3 timmars bilfärd tur och returmed mig och moster Elin som chaffisar, att bli uppdragen respektive nedtryckt i bilstolen x flera och att vara i famnen hos massor av nya människor.
Vi kom först till Emil och Linnea och av dem fick Du ett gulligt set med byxa, tröja och pullover vilket kom väl till pass eftersom det läckt lite ur blöjan. Sedan åkte vi vidare till morfars faster Rakel och hennes son Björn. Hon tyckte att Du såg väldigt klok ut! Där firades Din 3 månadersdag som sig bör med en lika vacker och som god tårta! Elin och jag blev lagom koffeinstinna av 3-4 koppar kaffe (extra starkt eftersom Björn tyckte att mormor gör det så starkt, dessutom filled to the brädd så ingen mjölk fick plats men det gav oss fnitterattack). Därefter for vi till Körsbärsvägen där farmor, farfar, gammelmormor, gammelmorfar samt onkel Per väntade med middag. Du och gammelfarfar verkade förstå varandra på något sätt och ni pratade länge med varandra. Annars sov Du mest, helt slut av allt kringfarande. Farmor plockade fram Din fars "lulla" som Du fick ta över (förhoppningsvis får Du ha den ifred för honom).

Vi tog oss sedan hem, trotsandes halka, mörker, dimma och rådjur, och där väntade moster Eva med Din kusin Hagar! Ni tittade en del på varandra och hon petade Dig (snällt) i munnen (och försökte även komma åt ögonen):

lördag 25 oktober 2008

Flirtaren

Medan jag och moster Elin tillverkat ett par äppelkreationer i köket så har Du suttit i familjens gamla babysitter och varit rätt så förnöjd. Här flirtar Du för fullt med Elin.

Casanovan

Idag har Du flirtat hej vilt. Framför allt med moster Elin nu på eftermiddagen, Du tittar ofta på henne och skrattar så fort hon ser på Dig. Du avger även små lockrop: "grrr...". I förmiddags gick vi över till min farbror Totte som tyckte att Du var "en hel liten karl". Därefter gick vi för att hälsa på morfars morbrors fru på ett ålderdomshem. Vid ingången satt ett gäng äldre damer som blev helt betagna av Dig... Du gjorde deras dag! Innan vi gick in till morfars morbrors fru så var Du lite arg men så fort vi kom in och satte Dig på sängkanten blev Du lugn. Ni tittade på varandra, Du skrattade och fastän hon inte kunde säga något (afasi av hjärnblödning) så syntes det att hon blev jätteglad av att få besök av Dig! Ögonen lyste, hon försökte säga att Du var fin och klappa lite på Dig. Det var svårt att gå ifrån henne, men vi ska hälsa på henne till veckan igen tillsammans med Din kusin.

fredag 24 oktober 2008

I Äppelkungens rike

Gårdagen började tufft för Din del. Kl 9 på BVC fick Du Din första vaccination. Du skrek när Du fick sprutan men Du var lättröstad. Vikt 7,3 kg! Därefter bar det av norröver. Som sköterskan sagt så blev Du av vaccinationen lämpligt nog mer trött än vanligt. Ungefär var 3:e timme vaknade Du till (och en scent av sourcream brukade då ha letat sig upp från blöjan). Då stannade vi, ammade, bytte blöja, lät Dig sprattla och sträcka ut ryggen innan vi packade ner Dig och fortsatte färden. Körandet gick bra, Elin och jag hade mycket att avhandla sedan sist, så det blev aldrig ens tråkigt! Kl 21 var vi framme hos gammelfaster Beth i Sundsvall där vi fick middag. Kl 01 var vi äntligen framme i Äppelkungens rike där mormor mötte oss vid grinden (hon hade hållit sig vaken mha brödbak). Så skönt att vara hemma!
Sovdags hos mormor och morfar kl 02 på natten

Jag var lite orolig för att Du inte skulle sova så bra inatt när Du sovit så mycket under dagen, men inga problem. Med lite matmuta några gånger på morgonsidan så sov Du till kl 8 och sen låg Du och jollrade tills jag orkade kliva upp en halvtimme senare. Norrlandsluften verkar gör Dig gott! Det har varit lätt att locka fram leenden under dagen och Du har tagit ett par tupplurar.

Blir snusad på av Beth och Simon respektive mormor

tisdag 21 oktober 2008

Michelingubben (2 mån)

Sickna härliga lår Du har! Så goa! För 2 månader sedan liknade Dina ben elefantens, tunna med rynkat skinnöverflöd, men nu har huden fyllts ut (mest av muskler förstås). Snacka om mjölkförädling! Du står stadigt (med visst balansstöd) på Dina starka ben och det är så roligt att se hur Du ackompanjerar Ditt joller med kraftiga sparkar.

söndag 19 oktober 2008

Klarvaken Wilmer vid sovdags

Nackträning med Pappa är jättekul!

Vantar på (2 månader)

Tack Ingrid och Klara för de goa vantarna! De åkte på för första gången idag och värmde gott denna blåsiga (men ack så vackra och soliga) höstdag då ens föräldrar drar ut en på promenad.

lördag 18 oktober 2008

En händig man (2 månader)

Ja, som rubriken antyder börjar Du allt mer inse att Du har ett par händer och de går att dra nytta av. Idag såg vi de första tydliga exemplen på detta! På väg hem från IKEA (där vi köpte bl a en nattlampa till de nattliga blöjbytena) var Du rejält sugen på mat och smaskade tag i nappen så fort Du fick den. Dock var Du även lite pömsig och gäspade emellanåt vilket ofrånkomligen ledde till att nappen trillade ur munnen. Vid ett par tillfällen lyckades Du själv få tag i den igen, dels genom att såklart söka med munnen men även genom att trycka upp handen mot nappen så den kom dit den skulle!
Före

Efter

Väl hemma (Du fick mat utanför ICA Maxi medan Pappa handlade) lade vi Dig på jeanslapptäcket på köksgolvet. Jag satte den gula Briokaninens ena prasselöra i Din hand och Du drog då upp det till munnen flera gånger för att smaka på det! Bildbevis:

Bror Wilmer Assar Wallin

Idag postar vi namnanmälan till Skatteverket. Det ska göras inom 3 månader, så vi är inte en dag för tidigt... Vi har nu äntligen bestämt oss. Wilmer har vi vetat att Du ska heta ända sedan vi såg Dig för första gången, men vi har funderat länge över mellannamnen. Din farfar och Din farfarsfar heter Bror i mellan- respektive förnamn och vi kom ganska snabbt fram till att det skulle passa bra ihop med Wilmer. Vi har också varit sugna på att ge Dig namnet Assar som vi ju kallade Dig när Du låg i magen. Jag gillade det inte så mycket till en början (det var Pappa som började kalla Dig det) men efterhand har jag vant mig vid det och nu råkar jag emellanåt kalla Dig för det. Vi har velat fram och tillbaka, men nu har vi insett att vi inte behöver välja, Du kan få alla tre!

Härmed heter Du *fanfar*: Bror Wilmer Assar Wallin (kan komma att ändras till Södermark senare om Din far spelar sina kort rätt).

Wilmer stammar från forntyska Willimar som betyder vilja och berömd. Du visade tydligt redan i magen att Du ville en hel del, och likaså under förlossningen då Ditt hjärta slog så starkt så att vi inte behövde oroa oss för Dig! Känn ingen press, men vi har tänkt oss att Du ska bli berömd genom lösa klimatkrisen ;). Wilmer X var ett framgångsrikt band. Vad X:et står för får Du fråga pappa om... 2007 var Wilmer nr 32 på namntoppen.
Bror är ett nordiskt namn som ju betyder broder och förhoppningsvis får Du bli det en dag. Namnsdag 5/10. 2003 fick 124 personer det namnet, varav 3 som tilltalsnamn.
Assar är ett fornnordiskt namn och betyder "den som har svar" (på klimatfrågan?). Namnsdag 16/12. Assar Rönnlund var en framgångsrik skidåkare. Assar är även namnet på en (soja!)korv i en tecknad serie i DN. 2003 fick 26 personer namnet varav 6 som tilltalsnamn.

fredag 17 oktober 2008

S. Sven ser fram emot att nästa vecka få åka på road trip med H. Helga och N. Inga

Älskar Dig!


vad jag älskar hur Du med ena handens fingrar krafsar mig i nacken när Du precis somnat mot min axel som en hopkrupen mjuk spaghetti med ansiktet intryckt mot min hals...


vad jag älskar hur Din underläpp dras ned så ynkligt när Du sakta blir ledsen... och vad mitt hjärta gråter när Du är så ömkligt ledsen och det rinner en tår utför Din kind...


vad jag älskar hur Du jollrar inställsamt mot det röda Fjällrävenklistermärket ovanför skötbordet...


vad jag älskar hur Du med sådan styrka trampar med Dina små fötter mot min mage när Du ammar i sängen...


vad jag älskar hur Du sträcker Dig bakåt som en makaron med böjda armar och ben när Du mornar Dig...


vad jag älskar hur Du håller ett stadigt tag i bh:n med yttre handen när Du ammar...


vad jag älskar hur Du ibland avbryter ätandet, tittar upp från bröstet med Dina stora outgrundliga blågrå ögon och storler mot mig som om vi har en hemlighet...

torsdag 16 oktober 2008

Nattsuddare (2 månader)

Du är så söööt! Efter att vi kommit hem vid kl 22 från bokcirkeln hos Maggan i Trollhättan (Du somnade vid kl 20) byttes blöja och på med pyjamas och sen kvällsmat. Du somnade till på pappas bröstkorg och han stoppade om Dig i vaggan. Nu för tiden brukar det inte vara några problem att lägga Dig, Du sover som en stock när Du väl somnat, vilket Du brukar göra mellan 20-21. Men ikväll så vaknade Du i vaggan och låg och gnällde. När vi kom för att titta till Dig, och väntade oss en ledsenmun, så blev Du jätteglad - verkade grymt nöjd över att ha dragit oss ur TV-soffan. Du ville prata, och vi samtalade en stund (fastän vi vet att man egentligen nog inte ej ska uppmuntra detta beteende, men det är väldigt svårt när man är så gullig som Du är när Du är på så glatt humör... ). När vi till slut slet oss från Dig, släckte, sa gonatt och sjöng "Klas klättermus vaggvisa" 2 gånger om, somnade Du snällt:

onsdag 15 oktober 2008

Motvillig träning (2 månader)

Somnat under Ditt hemgjorda babygym (2 stolar + 1 moppskaft + ett par leksaker)

Du gillar inte så jättemycket att ligga på magen i vaket tillstånd. Dock försöker vi då och då trots Dina protester att, åtminstone korta stunder, lägga Dig på magen efterson det är bra träning för mage och rygg samt motverkar platt bakhuvud. Jag har precis lagt Dig på mage nu, med lite leksaker att titta på, och efter lite smågnäll så somnade Du, fast vaknar till ibland och gnäller lite till innan Du åter somnar.

När jag duschar brukar jag lägga Dig utanför kabinen på ett par handdukar, oftast somnar Du gott så fort jag slår på duschen:

tisdag 14 oktober 2008

Bibblanbesök (2 månader)

Nu har vi varit utan internet i snart 3 veckor, men på fredag kommer en kabelkille och lagar felet, förhoppningsvis... Just nu sitter vi på bibblan istället. Du i mitt knä, suger på min vänstra thenarmuskulatur och jollrar, fascinerad av de svartvita tangenterna. Under den soliga promenaden hit till Torslanda torg sov Du gott i vagnen, likaså under vårt besök på Jerkstrands konditori. Därmed fick jag avnjuta en latte, en björnbärsmuffin och ett lånat exemplar av Aftonbladet i lugn och ro.

Hmm, det verkar som att Du inte nöjer Dig med min tummuskel längre. Det känns som att det var nyss Du åt, men det var nog nästan 3 timmar sen. Tiden gick väldigt fort därefter för Du fixade en rejäl bajsblöja (läckage upp till nackhåret) under amningen, vilket fick resultera i ett bad. Nej, nu matdags!

måndag 13 oktober 2008

Tajming... (2 månader)

Idag var det mammagruppsträff hos Majken. Du hade inte bajsat på drygt ett dygn och valde att göra det precis då vi kommit dit (Du hade gärna fått göra det tidigare under förmiddagen då Du var iklädd endast blöja, fick lite magmassage och mat x flera med förhoppningen att stimulera till det). Det var den mest överfulla blöja jag någonsin sett! Det riktigt skalpade och jag lyckades med bedriften att utan spill manövrera den över till blöjhinken. Det hade inte läckt uppåt nacken den här gången, men väl ut genom alla andra öppningar i blöjan. Nedbajsad body och byxa (och mitt linne, som tur var hade jag tagit av skjortan under amningen...) av och sedan gick det åt en ansenlig mängd våtservetter till rengöringen. Du verkade väldigt nöjd med Dig själv där Du låg och sjöng upp mot Majkens mobiler ovanför skötbordet. Som tur var hade jag tagit med ombyte, och med nya kläder på kunde brunchen, som Majkens mamma gjort, avnjutas (amerikanska pannkakor, mmm...)!

söndag 12 oktober 2008

Liten skogsmulle (2 månader)

Idag var vi ute i skogarna kring Landvetter och plockade svamp tillsammans med morbror Are och Kajsa. Jag bar Dig i bärselen och efter att Du ammat så somnade Du förnöjt. För mig innebar Du extra lårträning vid bergsbestigningarna... Vi fick ihop ett par liter trattisar, 1 gulis och så några taggsvampar. Nu när vi lärt oss lite av svampexperten Kajsa så hoppas jag på en fin höstdag under veckan då vi kan gå ut själva och leta svamp i skogarna här i kring. Det är så mysigt, inte bara att få massa god egen svamp, utan framför allt att få gå ute i skogen, i tystnaden, långt bort från alla bilar och människor. Are och Kajsa hade med sig varm choklad och nybakade kardemummabullar och fikat smakar aldrig så gott som ute i skogen, ute på Ångermanälvsisen eller i skidbacken.

fredag 10 oktober 2008

Min lilla gubbe (2 månader)

Inatt var Du lite småjobbig. Du har knappt sovit utan istället legat och sparkat av Dig (och mig) täcket. Ideligen. Du har småätit och inte blivit riktigt nöjd men heller inte velat ha nappen. Nu kl 07 ligger Du jättepigg på gästsängen, pratar med fiskmobilen och sparkar av Dig babyfilten på 5 sekunder.
Annars blir Du allt roligare, sedan någon vecka går det att föra konversationer med Dig. Du svarar med att låta hela ansiktet spricka upp i ett leende och istället för det vanliga nä-skrikandet så kommer mer och mer joller. A-ga, grrr och skratta till. Du tycker det är väldigt kul när jag sjunger för Dig, det brukar bli "Bockarna Bruse", "Ett gammalt fult och elakt troll", "Måsen", "Nikolajev", "Imse vimse spindel", "En kulen natt" m fl. Och när Du nyser så sjunger vi om den snuviga tomten. Tidigare har Du inte velat ligga själv när Du är vaken, utan hellre i någons famn, men nu går det om man pratar och nojsar med Dig emellanåt. Då kan jag lyckas hinna göra mig en latte, eller till och med baka. Annars är det bästa knepet att ha Dig i bärselen (Du börjar bli lite tung, för 1 vecka sen 6,5 kg, att bära omkring på armen en längre tid), då blir Du oftast lugn och somnar, och jag kan i lugn och ro plocka ur diskmaskinen, baka, städa etc.

Du får ofta kommentarer om att Du är så stadig i nacke. Det beror säkert till stor del på att Du gillar att stå upp i knät med Dina starka ben. Du har börjat dregla lite när Du står upp och koncentrerat tittar på något. När det blir tråkigt att stå i knät får man Dig lätt att skratta genom att sätta Dig på ena knät och sjunga "Mamas lilla kråka" samtidigt som man gungar Dig. Förutom Fjällrävenklistermärket och fiskmobilen gillar Du också att titta på lampor och på Dig själv i spegeln. Du har tappat mer och mer av Ditt ljusbruna hår, har nu kvar ca 2 cm långt hår i nacken. Det tillsammans med Dina goa kinder gör att Du ser ut som en liten gubbe. Världens sötaste!

fredag 3 oktober 2008

Rapnisse (2 månader)

Imorse fick Du upp den mest högljudda rap jag hört, det lät nästan som att den gjorde ont, men när jag och pappa började gapflabba så kunde inte Du heller låta bli att flina...

onsdag 1 oktober 2008

Min tappra kämpe!

Två förkylda män. Tyck synd om!

På sjukan (2 månader)

I sjukhussängen

Du blev allt sämre under dagen igår, det väste på både in- och utandningen och Du verkade bli tätare och tätare i luftrören. Hur skulle natten bli? Varken pappa eller jag skulle ha vågat sova eftersom Du verkade få allt besvärligare med andningen (Du använde även magen och näsvingarna då Du andades). Vid 19-tiden ringde jag Sjukvårdsrådgivningen som rekommenderade att vi skulle åka in med Dig till Akuten för bedömning. Vi gjorde så och Du fick hög prioritering i triagen. Vi fick direkt ett rum inne på Akuten och en sjuksköterska tog hand om oss. Du hade ingen feber, temptagningen resulterade dock i en liten bajssprutt, men eftersom Du verkade ha ont i halsen när Du åt fick Du en Alvedonsupp (efter många om och men då jag först råkade bryta av den och sedan envisades Du med att bajsa ut den så till slut fick jag be om en ny då den första var i upplösningstillstånd...). Sjuksköterskan gav Dig också ett par adrenalininhalationer, inte så roligt för Din del då jag var tvungen att hålla fast Dig medan hon satte en mask för Din näsa och mun. Adrenalinet hjälpte föga men Alvedonen gjorde att Du åt bättre. Efter några timmar kom läkaren, hon såg genast att Du hade det jobbigt och sa att Du behövde läggas in för inhalationsbehandling. RS-provet var negativt, som tur var, och CRP 15, vilket talade för virus. Vid 2-tiden var Du och jag installerade på en sal som vi delade med två andra patienter och deras mammor (Pappa åkte hem och sov med Lusse).

Det blev inte mycket sova för oss, Adrenalininhalationer 1 gång i timmen och dessemellan amning, men Du andades och åt allt bättre. Helst skulle Du sova i en egen liten spjälsäng som lutade för att förbättra andningen men Du ville hellre sova hos mig i tältsängen bredvid. På morgonronden bestämdes att man skulle fortsätta med inhalationerna varannan timme och se hur det gick. Pappa hade vaknat med dunderont i halsen (jag hade halsont igår och tät i näsa och bihålor idag) så han sjukskrev sig och var med oss istället. Du verkade må rätt bra, charmade personalen och njöt av uppmärkamheten Du fick. Under eftermiddagen höll man upp med inhalationerna för att se om Du kunde klara Dig utan dem. På kvällen kom jouren förbi och lyssnade: "det låter helt rent". Vi fick åka hem på permis!